Preliminarni pregovori

Tešanjski kiseljak zainteresiran za Sarajevski kiseljak?

image Elvir Bećarević

Tešanjska ZEMA, koja proizvodi Tešanjski kiseljak, zainteresirana je za dionice Sarajevskog kiseljaka, saznajemo nezvanično u upravi ove kompanije.

O ovom potezu su u ZEMA-i počeli ozbiljno razmišljati u trenutku kada je Sud u Kiseljaku odobrio "Sberbanci" preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koji je bio žirant Jamnici (Agrokor) za kredit od 67 miliona maraka.

Sudsko izvršenje je, da podsjetimo, određeno “pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su u vlasništvu Jamnice”.

Sarajevski kiseljak je u prošloj godini imao ukupan prihod od 95 miliona, pri čemu je ostvario čistu dobit od 20 miliona KM. U prodaji flaširane vode u BiH ima udio od 50 posto.

Zato se postavlja logično pitanje – da li je Sarajevski kiseljak prevelik zalogaj za tešanjsku kompaniju.

- To ćemo vidjeti nakon analize. Prvo treba skočiti, pa reći hop. Za sada imamo preliminarne razgovore sa bankama, a angažirali smo i ad hoc ekonomske eksperte i savjetnike. Ukoliko, dakle, struka dokaže da postoji ekonomska opravdanost – idemo u tu akviziciju. No, ništa vam još zvanično ne mogu potvrditi”, kaže Elvir Bećarević, vlasnik ZEMA-e.

ZEMA je, inače, nedavno odbila arapske investitore koji su iskazali interes za kupovinu ove tvornice mineralne vode.

Tešanjski kiseljak je ovogodišnji osvajač zlatne medalje na prestižnom takmičenju mineralnih voda u američkom Berkli Springsu, čime je odbranio šampionsku titulu iz prošle godine. Ranije je, također u Americi, osvojio dvije srebrne medalje.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.