Odluka ide na višu instancu

Općinski sud u Sarajevu odbacio zahtjev Sberbanke za preuzimanje Konzuma

image

Općinski sud u Sarajevu je odbacio zahtjeve zagrebačke i ljubljanske Sberbanke za pokretanje ovršnog postupka protiv Agrokora, nad udjelima u kompanijama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo. Sberbanka je nezadovoljna odlukom suda uložila žalbu, a kako su nam istakli iz Konzuma, proces bi mogao potrajati.

Prvobitno je zagrebačka Sberbanka još 27. juna 2017. godine uputila Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog za pokretanje ovršnog postupka protiv Agrokora radi naplate potraživanja udjela u kompanijama Konzum, Ambalažni servis i Boreas.

Iz Općinskog suda u Sarajevu su nam kazali da su 4. jula 2017. godine donijeli rješenje kojim je prijedlog za izvršenje odbačen.

"Nezadovoljan odlukom suda, tražilac izvršenja je 21. jula 2017. godine uložio žalbu te će konačnu odluku donijeti Kantonalni sud u Sarajevu", rekli su iz Općinskog suda u Sarajevu za Klix.ba. Međutim, Iz Kantonalnog suda u Sarajevu su nam istakli da još uvijek nisu zaprimili nikakav predmet.

U međuvremenu je i ljubljanska Sberbanka, tačnije 29. juna 2017. godine, pokrenula ovršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu protiv Agrokora, nad udjelima u kompanijama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo.

"Sud je 16. oktobra 2017. godine donio rješenje kojim je navedeni prijedlog odbačen kao nedozvoljen", kazali su nam iz Općinskog suda u Sarajevu.

Budući da su se u medijima pojavile informacije da je Sberbanka pokrenula postupak i pred Općinskim sudom u Travniku, poslali smo upit i na tu adresu.

"Izvršili smo provjeru izvršnih predmeta kroz sistem elektronskog upravljanja sudskim predmetima i utvrdili da pred ovim sudom nije pokrenut izvršni postupak u kojem je Sberbanka tražitelj izvršenja, a izvršenik Agrokor, i to na udjelima u kompanijama Konzuma, Ambalažni servis i Boreas", stoji u odgovoru predsjednika Općinskog suda u Travniku Gorana Dujića za Klix.ba.

Podsjećamo, Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je Sberbanci odobreno preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora, tačnije Jamnice.

Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra, prema informacijama iz Jamnice, dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba spora vrijednost predmeta je po 67,4 miliona konvertibilnih maraka.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.