"Hemofarm" d.o.o. Banjaluka

Za godinu proizvedu milijardu tableta

image Foto: NN

Četiri miliona proizvedenih tableta dnevno ili preko milijardu tableta na godišnjem nivu proizvede se u "Hemofarmovoj" fabrici lijekova u Banjaluci, jednoj od najsavremenijih u cijelom regionu.

Ona posjeduje najvažnije sertifikate, čime su otvorena vrata izvoza u zemlje Evropske unije, Rusije i drugih, pa tako preko 90 odsto svoje proizvodnje izvozi u te zemlje.

"'Hemofarm', prateći savremene terapijske preporuke u medicini, konstantno uvodi nove, savremene, lijekove dostupne našim građanima, pa naš portfolio danas broji oko 450 lijekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata", poručuju oni.

Da podsjetimo, "Hemofarm" je u BiH osnovan 1996. godine, a 2003. godine otvorena je fabrika lijekova u Banjaluci, čime je "Hemofarm" postao jedini domaći proizvođač lijekova u Republici Srpskoj.

Od avgusta 2006. "Hemofarm" je član njemačke "STADA grupe", jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u Njemačkoj.

Od osnivanja do danas lideri su po broju prodatih pakovanja lijekova, što, kako poručuju, apsolutno potvrđuje njihovu finansijsku dostupnost i kvalitet.

"Ipak, finansijska vrijednost to nije pratila, sve do prošle godine, kada smo preuzeli lidersku poziciju na tržištu BiH", poručuju u "Hemofarmu".

U fabrici je zaposleno oko 200 radnika različitih profila, od kojih je gotovo polovina visokoobrazovan kadar, tako da su dio ovog uspješnog tima i zaposleni koji imaju specijalizaciju, magistraturu ili su na doktorskim studijama.

"Naš recept za uspjeh su naši zaposleni i zato akcenat stavljamo na kontinuiranu edukaciju svih zaposlenih. Nova znanja i vještine su dobra investicija za budućnost svih, jer ni najsavremenije mašine ni oprema ne vrijede mnogo bez edukovanog kadra koji će rukovoditi njima", smatraju oni. Cjelokupan pristup poslovanja kompanije baziran je na četiri ključne vrijednosti, a to su brižnost, kvalitet, dostupnost i povjerenje.

"Sve te vrijednosti objedinjene su u našem sloganu 'Svako dobro'. Naš cilj jeste da nastavimo biti, kao i dosad, pouzdan partner zdravstvenom sistemu i pacijentima, te da nastavimo, konkretnim djelima, s unapređenjem života svih članova zajednice. Naša kompanije posebnu pažnju posvećuje pacijentima, ugroženim kategorijama stanovništva, svojim zaposlenim i zdravom životnom okruženju", poručuju iz ovog farmaceutskog diva.

Najveće probleme u poslovanju im stvara administracija s komplikovanim i često nepotrebnim procedurama, te sistem u zemlji, za koji ocjenjuju da je trom. Kako kažu, često se spominje crna lista poreskih obveznika, dok onu bijelu malo ko spominje, a na kojoj se i sami nalaze od samog početka.

U "Hemofarmu" smatraju kako je neophodno da sa državom i lokalnom zajednicom postoj partnerski odnos, na obostrano zadovoljstvo.

"Međutim, problem s kojim se mi, ali i ostali proizvođači susrećemo je nelojalna konkurencija, gdje i država i lokalna zajednica treba da zaštite, ali i promovišu domaću proizvodnju. Realnost je da su domaće kompanije te koje zapošljavaju radnike, plaćaju poreze, doprinose i izmiruju svoje obaveze", zaključuju u ovoj kompaniji.


Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.