Godišnja rang lista

'Elektroprivreda BiH' i 'Bingo' među sto najuspješnijih kompanija JI Evrope

image Bingo

Desetu godinu, uzastopno, poslovni portal SeeNeews objavio je svoju redovnu godišnju rang listu stotinu najuspješnijih kompanija iz jugoistočne Evrope na osnovu njihovog ukupnog prihoda za 2016. godinu, zatim stotinu najvećih banaka na osnovu njihovih ukupnih sredstava, kao i stotinu najvećih osiguravajućih kompanija na osnovu njihovih bruto premija, za regiju jugoistočne Evrope.

Ukupni neto profit najvećih kompanija porastao je za 39 posto u poređenju s profitom iz prethodnih godina.

Bosna i Hercegovina ima dva predstavnika na rang listi od stotinu kompanija - Elektroprivredu BiH i lanac prodavnica Bingo. Godinu dana ranije imala je samo jednog.

Na rang listi se nalaze kompanije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Kompanije iz Rumunije, najveće i najefikasnije ekonomije regije, dominirale su svim rang listama. Rumunija ima 59 predstavnika među stotinu najboljih na rang listi SeeNews, što predstavlja rast s 55 od godinu dana ranije.

Najveća kompanija u jugoistočnoj Evropi po ukupnom prihodu također je rumunska - proizvođač vozila  Dacia, jedinica grupacije Renault. Prihod kompanije porastao je za osam posto, na 4, 619 milijardi eur, a neto profit je povećan na 100,5 miliona eura s 99 miliona u 2015.

Rumunska  Banca Comerciala Romana SA na vrhu je rang liste banaka jugoistočne Evrope, javio je SeeNews. 

Više od 15 godina, SeeNews je tržišni lider u poslovnim informacijama za jugoistočnu Evropu, uspješno pomažući ekspertima u ključnim industrijama regije kao što su bankarstvo, osiguranje, energetika, telekomunikacije, automobilska industrija, farmacija i građevinski sektor, u donošenju poslovnih i investicijskih odluka. Među klijentima kompanije su, između ostalih,   IBM, Uniqa, Wolftheiss, HypoNoe Group, Solunska berza, Reuters, Dow Jones, Lexis Nexis i Bureau van Dijk.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.