Bolji dani za kompanije iz TK

Nakon godina štrajkova, Gredelj Revom radi punom parom

image

Jedan o prioriteta aktuelne Vlade Federacije bio je od početka mandata Tuzlasnki kanton u kojem su zatečeni i najveći problemi. No u saradnji dvije vlade rješen je skoro kompletan tuzlanski blok preduzeća sa poteškoćama, poput fabrike obuče Aida i TTU-a.

Jedan od primjera je i lukavačka firma Gredelj Revom, koja je godinama unazad bila poznata po protestima radnika, blokadama i štrajkovim glađu. Nakon što su je prije nekoliko mjeseci kupile Željeznice FBIH tamo se radi punom parom. Trenutno zapošljavaju 60 radnika, koji prave vagone i servisiraju vozila federalnih Željeznica, prenosi TV1.

Željeznice Federacije BIH firmu Gredelj Revom kupile su za 1, 6 miliona KM. Šezdeset radnika je završilo provjeru ispravnosti mašina i elekroinstalacija. U toku je izmjena pravilnika o radu i sistematizacija radnih mjesta.

“Riječ je o 61 uposleniku koji je iskazao ineteres da radi u Željeznicama FBIH. Mi smo zadovoljni njihovim radom jer se ovdje već uveliko rade održavanja nasih vučnih vozila. Mi poslije rata nismo imali na podrucju TK riješeno pitanje održavanja naših vagona i lokomotiva”, kaže direktor Željeznica FBIH Enis Džafić.

Nakog 15 godina štrajkova firma je konačno vraćena na pravi kolosijek, smatra premijer FBIH Fadil Novalić.

“Željeznice FBIH su imale potrebu za ovim, na sudskom izvršnom postupku su sve kupile i uzeli uposlene koji su htjeli raditi. Vidimo da ovo funkcionira, ne šaljemo u inostranstvo više, ovo radi i mislim da je ovo novi početak jedne stare fabrike”, kaže Novalić.

Proslosemicna posjeta federalnog premijera TK I firmama koje su stale na noge poput Gredelj Revoma pokazuje da je TK na pravom kursu. Da se problemi koji su godinama stavljani pod tepih i pred kojima su se zatvarale oči konačno počeli rješavati a većina firmi u TK je ponovo počelo sa radom.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.