Općinski sud u Zenici

Tvornica rezervnih dijelova Vareš završila u stečaju

image

Općinski sud u Zenici otvorio je stečajni postupak u preduzeću DD "Tvornica rezervnih dijelova" Vareš, izvještava Indikator.ba.

Stečaj je pokrenut na osnovu prijedloga koji su podnijeli društvo "AUTOTRANS" d.d. Vareš u stečaju, Nijaz Žutić, Alma Ahmedović i Samir Ibrišimović iz Vareša i "BUTMIR OIL" d.o.o. Vareš.

Za stečajnog upravnika imenovan je Mehmed Vrabac iz Visokog.

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave svoja potraživanja koja imaju prema stečajnom dužniku podnošenjem prijave Općinskom sudu u Zenici.

Italijanski investitor, kompanija Siderimpes srl Italija-Gorizia, privatizirala je TRD 2004. godine, najavljujući da će ova tvornica postati sjedište inženjerske napredne tehnologije.

Umjesto razvoja, kompanija je zapala u teškoće, a vlasnici su vješto iskoristili manjkavosti domaćih propisa.

Radnici su od 2014. godine nekoliko puta štrajkovali, budući da im nisu isplaćene plaće niti uplaćeni doprinosi.

Firma Siderimpes je prepisala imovinu na novoosnovanu fiktivnu firmu Consider koja se nalazi unutar postrojenja TRD-a, a koja se službeno vodi kao vlasnik 87,7 posto dionica tvornice.

Porezna uprava FBiH prije izvjesnog vremena oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine Tvornice rezervnih dijelova, uključujući i proizvodnu halu, zbog dužnih poreznih obaveza.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.