Općinski sud u Zenici

Tvornica rezervnih dijelova Vareš završila u stečaju

image

Općinski sud u Zenici otvorio je stečajni postupak u preduzeću DD "Tvornica rezervnih dijelova" Vareš, izvještava Indikator.ba.

Stečaj je pokrenut na osnovu prijedloga koji su podnijeli društvo "AUTOTRANS" d.d. Vareš u stečaju, Nijaz Žutić, Alma Ahmedović i Samir Ibrišimović iz Vareša i "BUTMIR OIL" d.o.o. Vareš.

Za stečajnog upravnika imenovan je Mehmed Vrabac iz Visokog.

Sud je pozvao povjerioce da u roku od 30 dana prijave svoja potraživanja koja imaju prema stečajnom dužniku podnošenjem prijave Općinskom sudu u Zenici.

Italijanski investitor, kompanija Siderimpes srl Italija-Gorizia, privatizirala je TRD 2004. godine, najavljujući da će ova tvornica postati sjedište inženjerske napredne tehnologije.

Umjesto razvoja, kompanija je zapala u teškoće, a vlasnici su vješto iskoristili manjkavosti domaćih propisa.

Radnici su od 2014. godine nekoliko puta štrajkovali, budući da im nisu isplaćene plaće niti uplaćeni doprinosi.

Firma Siderimpes je prepisala imovinu na novoosnovanu fiktivnu firmu Consider koja se nalazi unutar postrojenja TRD-a, a koja se službeno vodi kao vlasnik 87,7 posto dionica tvornice.

Porezna uprava FBiH prije izvjesnog vremena oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine Tvornice rezervnih dijelova, uključujući i proizvodnu halu, zbog dužnih poreznih obaveza.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.