Položen kamen temeljac

Austrijski Anton Paar gradi novu tvornicu u BiH u Brodu

image

Polaganjem kamena temeljca du četvrtak je u Gornjim Močilama kod Broda u BiH svečano započela izgradnja 1,1 milion eura vrijedne tvornice metalnih dijelova i opreme austrijskog investitora "Anton Paar".

Riječ je o jednom od vodećih svjetskih proizvođača visokokvalitetnih mjernih uređaja i precizne mehanike sa sjedištem u Grazu, čija je proizvodnja dinamična i prilagođava se potrebama tržišta, izvijestio je Večenji list.

Posao će u tvornici pronaći 25 radnika metalske struke, većinom hrvatskih povratnika, a u punom kapacitetu broj zaposlenih mogao bi se i utrostručiti.

Izgradnja će završiti u novembru ove godine, a proizvodnja bi trebala krenuti već u januaru 2018.

- Mi smo tvrtka koja izvršava naloge za druge tvrtke u metalnoj industriji. U Močilama gradimo veliku proizvodnu halu od 2.000 kvadratnih metara, ali ovo je tek prvi dio, koji će se kasnije proširivati i nadograđivati, rekao je Johannes Bernsteiner, direktor tvrtke "Anton Paar".

Župnik župe sv. Ante iz Gornjih Močila vlč. Ivan Tolj pet godina marljivo je radio na svladavanju prepreka i stvaranju preduvjeta za realizaciju projekta. Crkva je dala svoje zemljište, riješila potrebnu dokumentaciju i ishodila građevinsku dozvolu za tvornicu koja bi trebala dati znatan doprinos održivom povratku u ovaj dio Bosanske Posavine.

- Napokon možemo reći da smo uspjeli. Nadamo se da je ovo samo mali korak na malo dužem putu. Na ovom je mjestu 80 godina stajala kapela svetog Ante. Pomaknuli smo je jer vjerujemo da je život svetiji od kamena, a nadam se da će gradnja ove tvornice označiti početak novog života – rekao je vlč. Tolj, izrazivši pritom nadu da će dolazak njegovih prijatelja iz Austrije možda dati povod i drugim investitorima da slijede njihov primjer i tako pomognu povratnicima, prenosi Indikator.

"Anton Paar" već ima otvorenu proizvodnju u Derventi i zapošljava 25 radnika, a bavi se proizvodnjom metalnih odljevaka i strojnom obradom metala.

Dopredsjednik RS Josip Jerković rekao je kako je ovo dobar početak za jedan jako značajan projekt. On je iskoristio prigodu i pozvao i druge investitore da dođu širiti svoja poslovanja i ulagati u općinu Brod jer je na dobroj geografskoj lokaciji, blizu autoceste i EU-a i otvorena je za ovakve i slične poduzetničke poduhvate.

Ministar izbjeglih i prognanih osoba u Vladi RS Davor Čordaš naglasio je svoje zadovoljstvo zbog početka izgradnje prve tvornice u jednom povratničkom mjestu u ovom entitetu. On je istaknuo kako je riječ o prvom velikom ulaganju u čiju realizaciju mnogi nisu vjerovali niti prije pet godina, kada su ga prvi put predstavili.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.