Antimonopolsko regulatorno tijelo

Google bi mogao biti kažnjen sa dvije milijarde eura

image

Antimonopolsko regulatorno tijelo EU izreći će u utorak rekordnu novčanu kaznu američkom tehnološkom gigantu Google, rekli su danas izvoru upućeni u ovo pitanje.

EU će izreći kaznu veću od 1,06 milijardi eura, koju je 2009. godine dobio Intel, američki proizvođač kompjuterskih čipova.
 
Brisel će istovremeno zahtijevati da Google promijeni svoju poslovnu praksu i uskladi je sa zahtjevima EU, rekli su izvori.
 
Odluka, koja se očekuje u naredna dva dana, uslijediće godinu dana nakon što je komesar EU za konkurentnost Margrete Vestager šokirala svjetsku javnost i naljutila administraciju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame naređenjem da Apple plati 13 milijardi eura na ime zaostalog poreza u Irskoj.
 
Izvori iz EU rekli su da bi Google sada mogao da dobije kaznu u rasponu od 1,2 do dvije milijarde eura. Maksimalna kazna po zakonima EU je osam milijardi eura ili deset posto godišnjih prihoda.
 
Brisel optužuje Google da svojim komercijalnim servisima daje prioritet u rezultatima pretrage interneta.

 

(Biznis.ba / Srna)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.