Sastanak u Moskvi

Kompanija Orao iz Bijeljine dobija licencu za remont helikoptera

image

Kompanija Orao iz Bijeljine dobit će licencu za remont helikoptera od ruske kompanije ODK, dogovorio je danas u Moskvi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji predvodi delegaciju BiH na zasjedanju Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovine i ekonomsku saradnju.

Sa Aleksejem Vladimirovičem Abramovim, kopredsjedavajućim sa ruske strane, usaglašena su brojna pitanja u vezi sa unapređenjem ekonomske saradnje dviju zemalja, posebno u oblasti energetike, poljoprivrede i trgovine. Strane su se, između ostalog, usaglasile i da Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu pruže podršku za izgradnju gasovoda niskog pritiska iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, za snabdijevanje te kompanije gasom.

Sa ruske strane je istaknuto da očekuju brzi završetak internih procedura u Bosni i Hercegovini kako bi BiH na raspolaganje stavili sredstva klirinškog duga. Također, zatraženo je da unutar zemlje što prije bude pronađeno rješenje za način otplate duga za isporučeni gas u ratnom periodu.

Sa ministrom Šarovićem u Moskvi su brojni privrednici i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH koji su, između ostalog, prisustvovali na za njih posebno organizovanoj prezentaciji uslova i procedura za poslovanje kompanija i Bosne i Hercegovine u euroazijskoj carinskoj zajednici, koju čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.