Suad Hasanović

Pozitivno poslovanje JP 'Spreča' u 2016. godini

image Suad Hasanović

Javno preduzeće za vodoprivrednu djelatnost "Spreča" d.d. Tuzla uspješno je preduzeće, koje je 2016. godinu završilo sa pozitivnim finansijskim rezultatom, izjavio je direktor tog preduzeća Suad Hasanović govoreći o Izvještaju o radu i poslovanju "Spreče" koji je danas Vlada TK usvojila.

Hasanović je na konferenciji za medije istaknuo da su u 2016. godini prihodi iznosili 2.572.570 KM, što predstavlja 0,45 posto više od planiranih.

Rashodi su u izvještajnoj godini iznosili 2.372.580 KM, što je za 2,85 posto manje od planiranih, a dva posto manje od rashoda u 2015. godini.

Dobit u bruto iznosu od 199.989 KM, odnosno 177.560 u neto iznosu veća je od planirane za 68 posto, naglašava Hasanović.

Dodaje da je donesena odluka o raspodjeli dobiti, te da će iznos od 105.686 KM biti  usmjeren u akumuliranu dobit, odnosno kao rezerve preduzeću.

Tvrdi da će iznos od 71.875 KM biti isplaćen kao dividenda dioničarima, navodeći da će u ovom slučaju 51 posto biti uplaćeno na račun budžeta TK, odnosno 36.656 KM,  a iznos od 35.218 KM, odnosno 49 posto dioničarima, koji imaju dionice u ovom preduzeću.

Jedini problem JP "Spreča" ima sa firmom GIKIL zbog naplate sredstava, čija dugovanja za 2016. godinu iznose 670.000 KM, ističe Hasanović, dodavši da se očekuje da se u rješavanje ovog problema uključi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK.

Podvukao je da se obavljanje osnovnih djelatnosti ovog preduzeća, distribucije industrijske vode, proizvodnja električne energije odvija u kontinuitetu, ističući da je  2017/18. godine u planu izgradnja mini hidrocentrale 2, koja će omogućiti dodatne izvore prihoda, kako bi nadomjestili sredstva zbog smanjene potrošnje vode od insutrijskih subjekata.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Sok zdravlja

Magistar ekonomije iz Mostara proizvodi visokokvalitetni i ljekoviti sok od divljeg nara

Alija Tipura, šezdesetogodišnji magistar ekonomskih nauka, u Podgoranima, osamnaest kilometara sjeverno od Mostara, ima veliku plantažu divljeg nara te proizvodi visokokvalitetni i izuzetno ljekovit sok.