Zvornik

U 'Alumini' uskoro pogon za proizvodnju precipitiranih hidrata

image Alumina

Iz zvorničke fabrike „Alumine“ tvrde da će u ovoj godini imati investiciona ulaganja od oko 20 miliona konvertibilnih maraka.

Najveći broj izvođača radova prisutan je na gradilištima dva nova proizvodna objekta – pogonu za proizvodnju precipitiranih hidrata i pogonu za proizvodnju silikagela. Vrijednost samo te dvije investicije je oko 13 miliona KM.

Radovi na izgradnji pogona za proizvodnju precipitiranih hidrata privode se kraju. Nova proizvodna hala, sa neophodnom opremom i postrojenjima, poprima završne obrise, navodi se u saopćenju iz ovog zvorničkog preduzeća.

Osim radnika kompanije „Alumina“,  kao nosioca projekta, na ovom objektu od početka radova angažovana su i domaća preduzeća „Jokić-invest“, „Enikon-mont“, „Metalno“, „Zvornik-putevi“ i drugi.

Prošle sedmice, iz Sjedinjenih Američkih Država, stiglo je i sušiono postrojenje, a narednih dana slijedi montiranje nove sušare kapaciteta pet tona na sat.

Probna proizvodnja precipitiranih hidrata trebala bi da startuje krajem ovog mjeseca.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije Milorad Motika  ističe da izgradnja novih proizvodnih objekata predstavlja budućnost  za „Aluminu“.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.