Zvornik

Alumina izlazi iz procesa rada?

image Alumina

Okružni privredni sud u Bijeljini presudio je da potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice "Birač" od preko 155 miliona KM nisu osnovana, međutim pitanje je da li će to biti dovoljno da se odblokira račun "Alumine", koji je blokirala fočanska firma "Pavgrod".

Dok s jedne strane, tačnije pravnici i zastupnici Ukio banke tvrde da odluka suda nema nikakve veze sa sporom "Pavgroda", koji je kupio potraživanja Ukio banke od "Birača" i "Alumine", sa druge strane ističu da bi Osnovni sud u Zvorniku, nakon presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini, bez odgađanja trebalo da odblokira račun "Alumine".

Inače, račun "Alumine" blokirao je Osnovni sud u Zvorniku zbog potraživanja fočankse firme "Pavgrod", koja je opet od Ukio banke kupila potraživanja prema Fabrici glinice "Birač", čija je "Alumina" kćerka firma.

I dok traje ova pravna zavrzlama, najviše ispašta Alumina i njeni radnici, koji su već počeli praviti plan za izlazak iz procesa rada, jer zbog blokade računa više ne mogu da funkcionišu. Taj plan se mora uraditi, jer su u sistemu ogromne količine lužine i u slučaju da dođe do prisilnog prekida zbog nedostatka repromaterijala, desila bi se ekološka katastrofa.

"Upozoravam sve nadležne organe i strukture da je 'Alumina' u teškom stanju i da repromaterijala imamo još za sutra, nakon čega počinje izlazak fabrike iz procesa rada", upozorio je juče Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije 'Alumina', upozoravajući da je fabrici već obustavljena isporuka lužine iz Rumunije i Mađarske, kao i rude boksita.

Apelujući na sve da se stanje u "Alumini" riješi i odblokira račun, Motika je naglasio da je veliki problem što Osnovni sud u Zvorniku ne prihvata ničije odluke već isključivo svoje lične te da "Alumina" ne može da plati dug po osnovu kojeg joj je blokiran račun.

Kada je u pitanju sama presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini, u njoj se, između ostalog, navodi da Fabrika glinice Birač nije dužnik litvanske Ukio banke po osnovu kreditnih i drugih s njima povezanih pravnih poslova, jer fabrika nije bila korisnik tih kredita niti preuzimalac obaveza. Iz toga proizlazi da Ukio banka i Fabrika glinice Birač nisu bile u obligacionom odnosu.

"Značaj presude Okružnog privrednog suda Bijeljina je veliki i kao takav imaće efekte i u postupku koji u ovom trenutku vodi privredno društvo 'Pavgrod' iz Foče protiv Alumine po osnovu kojeg je blokiran račun", rekao je Vladimir Milošević, pravni zastupnik kompanije "Alumina", dodajući da je imovina "Birča" i "Alumine" i ostalih povezanih lica založena na nezakonit način, a potraživanja krajem 2014. godine na nezakonit način su prešla na fočansku firmu "Pavgrod".

Zadovoljstvo presudom Okružnog privrednog suda izrazio je i Risto Kojić, punomoćnik Fabrike glinice "Birač", ističući da se radilo o sporu, ne samo značajnom za regiju Birač, već i za cijelu RS, pa i državu BiH, s obzirom na to da je u pitanju spor sa bankom iz druge države.

I Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je očekivana odluka suda u Bijeljini te da bi svaka druga bila začuđujuća.

"Očekujemo da Osnovni sud u Zvorniku sada povuče blokadu računa 'Alumine', koja trenutno ima na računu šest miliona KM", rekao je Đokić ističući da je na Upravi "Alumine" da procijeni kome će se obratiti za nadoknadu štete prouzrokovane blokadom računa preduzeća.

Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.