Lukavac

GIKIL-ova fabrika AMK ostvarila rekordnu proizvodnju i prodaju

image Foto: Biznis.ba

Proizvodnjom više od 10.000 tona maleinske kiseline najmlađa fabrika u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac, fabrika AMK, u protekloj godini ostvarila je rekordnu proizvodnju.

Direktor fabrike Elnedin Omerdić rekao je da je postignuti uspjeh rezultat višegodišnjeg uloženog napora, ali i pametnih investicija.

- Zamjena katalizatora u proizvodnom sistemu, čemu su prethodila i druga poboljšanja u tehnološkom procesu, bio je presudan korak, a rezultat je više od 10.000 tona anhidrida maleinske kiseline izvezenog na strana tržišta. Riječ je o iskorištenosti maksimalnog kapaciteta fabrike, kroz istu potrošnju osnovne sirovine n-butana, a čija je uspješnost i finansijska isplativost dokazana kroz Six Sigma projekat koji se uspješno provodi u GIKIL-u - pojasnio je Omerdić.

Iz GIKIL-a navode da su dosljedna primjena japanske TPM metodologije i postizanje parametara uspješnog poslovanja PQCDSM - produktivnost, kvalitet, trošak, isporuka, sigurnost i moral, doprinijeli postizanju takvih rezultata. TPM metodologija podrazumijeva: totalnu uključenost svih zaposlenika na svim nivoima u cijeloj organizaciji, produktivno održavanje u toku proizvodnje, efikasno i učinkovito korištenje svih resursa i održavanje čovjek-mašina-materijal sistema u optimalnom radnom stanju. Sve je to postignuto u fabrici AMK.

Rekordnu proizvodnju AMK fabrike pratila je i rekordna prodaja, a zamjenik direktora za prodaju KAN-a i AMK Senad Škripić izjavio je da su posebno ponosni na prodaju koju ostvaruju čak i u Rusiji.

- Određene isporuke smo radili i za Iran, a među evropskim zemljama najprisutniji smo u Italiji, Poljskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, te u posljednje vrijeme i u Srbiji - kazao je Škripić.

U 2017. se očekuje nastavak dobrog poslovanja i ostvarenje dobrog proizvodnog rezultata, saopćeno je iz GIKIL-a.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.