Bileća

Prošlogodišnji izvoz Bilkona 900 hiljada KM

image

Mjesečno sa proizvodnih traka za njemačkog kupca isporučimo oko osam hiljada komada odjevnih jedinica, istakao je Vuković. Bilećka firma Bilkon već četiri godine radi za njemački Stihl na principu lohn-poslova. Na izvoz je orijentisana od početka, a do saradnje sa Stihlom su došli preko poznanstva sa vlasnikom Grupacije Trend-tex iz Prijepolja.

Proizvodi

- Radimo lohn-poslove, te smo se opredijelili i specijalizovali za izradu zaštitne odjeće za drvosjekače, odnosno za sve proizvode koje Stihl ima u svom asortimanu. Dakle, obezbjeđujemo adekvatnu zaštitnu odjeću za kosilice, ali imamo model i za kosače. Također, imamo odjeću i za one koji rade sa motornom pilom. Stihl je velika kompanija, ima svoj brend i širok asortiman proizvoda, te u tom segmentu kreira zaštitnu odjeću za svoje alate, kazao je za Oslobođenje Gojko Vuković, direktor firme Bilkon.

Prvobitna proizvodnja je krenula na polovnim mašinama, a vremenom su linije popunjene novom opremom koja ovoj firmi obezbjeđuje bolji kvalitet robe.
- Kada su u pitanju naši pogoni, imamo dvije proizvodne linije, te dodatno krojenje, pakovanje i pogon specijalizovanih mašina za šivanje čička. Mjesečno, sa proizvodnih traka, za njemačkog kupca isporučimo oko osam hiljada komada odjevnih jedinica, za petnaest različitih modela, kazao je Vuković, dodavši da u opremu godišnje ulože do dvadeset hiljada KM.
Istakao je da sada imaju 81 zaposlenog radnika, a polovina njih je imala iskustvo u tekstilnoj industriji, dok su ostale morali obučiti za proizvodnju namjenske zaštitne opreme za drvnu industriju.
- Počeli smo prije tri godine sa 60 radnika, pa smo polako došli dovde. Imamo dosta posla, redovno isplaćujemo lične dohotke i doprinose državi. Uglavnom je ženska radna snaga, a plata je nešto veća od 600 KM. Prošlogodišnji ostvareni izvoz je 900 hiljada KM u lohn-poslovima, a ove godine očekujemo preko milion KM zarade. Kada je u pitanju širenje poslova, u skorije vrijeme ćemo se možda proširiti za 10 posto, naglasio je Vuković.

Saradnja

Sarađuju sa firmom Trentex iz Doboj-Juga, gdje je Bilkon podizvođač, a Trentex je nosilac posla. Vuković ističe da kada treba i tehnički se pomažu, te da su domaćim konfekcionarima lohn-poslovi jedini izbor.

- Tržište proizvodnje tekstila svedeno je na konfekciju. Ima nas dosta koji radimo lohn-poslove, te jedni drugima pomažemo kada treba. Kada je u pitanju domaće tržište, očekujem da se poštuju propisi o zaštiti na radu, ali nisam primijetio da je našim standardom zastupljena i obavezujuća zaštitna odjeća. Treba imati u vidu da je to odjeća koju motorna pila ne može presjeći, zaključio je Vuković dodavši da su otvoreni za saradnju sa domaćim tržištem, te da im se javljaju pojedina šumska gazdinstva sa kojima ostvare saradnju.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.