Tržišna pozicija kompanije znatno poboljšana

Hifa-Oil kupila terminale Željezare Zenica

image

Hifa-Oil kupila je terminale Željezare Zenica. Kupovinom terminalat Hifa-oil postaje kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u Bosni i Hercegovini, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

"Kupovina terminala, osim jačanja konkurentskih prednosti Hifa-Oil omogućit će sigurnost snabdijevanja tržišta naftom na duži rok. Hifa-Oil je sada u poziciji da kao kompanija sa najvećim privatnim terminalima u zemlji, bude porektač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način Hifa-Oil daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH", izjavio je Venan Hadžiselimović izvršni direktor Hifa-Oil.

Kupovina terminala obavljena je temeljem javnog poziva, a sam postupak kupoprodaje je izvršen procesom privatizacije. Kapacitet nadzemnih i podzemnih rezervoara "Terminal tečnih goriva Zenica" je 12.840,00 metara kubnih.

Trenutno stanje terminalat je takvo da zahtijeva njegovo osposobljavanje, ali i dodatna investiranja. Sve što je dotrajalo, oštećeno ili nije u skladu sa modernim tehničko – tehnološkim zahtjevima bit će zamijenjeno, a zamjene obavezno uključuju digitalizaciju sistema u terminalu, uvođenje sistema grijanja u tankove gdje je to neophodno zbog vrste derivata, rješavanje pitanja kolske vage, pa čak i samo rješavanje kvalitetnijeg pristupa terminalu, itd.

"Osim spašavanja terminala od daljnjeg propadanja, njegovim stavljanjem u funkciju tržište će dobiti kvalitetan i dugoročan sistem sanabdijevanja derivatima, sa utovarom na jednom mjestu u BiH svih vrsta derivata u uvjetima jednog modernog, reprezentativnog i evropski organiziranog terminala. Pokretanjem rada terminala rješava se i dugogodišnje pitanje statusa značajnog broja radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica. Također smatramo da će pokretanjem rada terminala generirati lančani razvoj mnogih pojedinačnih firmi, što će doprinijeti u konačnici većem privrednom zamahu cijele Zeničko – Dobojske regije, i Bosne i Hercegovine u cjelini", pojašnjava Hadžiselimović.

Hifa-Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona.

Zajedno sa kompanijama kćerkama zapošljava ukupno 257 radnika.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.