Seferović razgovarao sa Milinićem

Prioritet Ključa sada je strano tržište

image

Direktor Tvornice razgovarao je sa direktorom FIPA o traženju inostranih partnera, koji imaju sigurno tržište.

Tvornica čarapa Ključ traži strane investitore, što je bio i povod da direktor Tvornice Jasmin Seferović razgovara sa direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija Gordanom Milinićem. Tvornica je, kako je rečeno nakon sastanka, zainteresovana za partnerstvo sa stranim investitorom radi zajedničkog investiranja u proširenje proizvodnje i plasman proizvoda na međunarodnom tržištu, a dogovoreno je da FIPA potencijalnim investitorima ponudi investiranje u ovu fabriku.

Plasman

- Naša firma od privatizacije, 2003. godine, nije dobila nijednu marku od bilo koje organizacije ili institucije, a ipak smo sve ovo vrijeme proizvodili čarape za domaće i strano tržište. Slobodno mogu reći da je država u provođenju carinske politike potpuno zakazala. Uvoze se čarape sumnjivog kvaliteta po damping-cijenama, carini se samo dio robe dok veći dio ulazi na bh. tržište na crno. U takvoj situaciji, mi kao proizvođači koji rade legalno i zakonito, ne možemo obezbijediti plasman svojih čarapa na cijeloj teritoriji BiH. Da se razumijemo, mi nismo protiv zdrave konkurencije, ona je čak i poželjna jer tjera na veću angažovanost, inovativnost i bolji kvalitet, istakao je Seferović.

S obzirom na ovakvo stanje u državi, kaže Seferović, logično je da će se maksimalno okrenuti izvozu, a smatra da s Agencijom mogu postići bolje rezultate nego da idu samostalno. Zainteresovani su, prije svega, za inostranog partnera koji ima osigurano tržište, što je danas najvažnije u poslu.

Dugovanja

- Dioničko društvo Ključ ima određena dugovanja radnicima za doprinose, ali je taj iznos, u odnosu na trenutnu vrijednost imovine Ključa, lako podnošljiv i vrlo brzo će biti riješen. U proteklim godinama smo radili za evropske velike firme kao što su Ewers, Vignoni, Kunert, Calzedonia, Intersocks, Beneton, Hugo Boss, Falke, Rossi i drugi. I danas radimo za neke od njih, ali u znatno manjem obimu. Trenutno imamo puno posla za jednog njemačkog partnera i radimo u tri smjene kako bismo to završili na vrijeme, kazao je Seferović.

Tvornica Ključ prodaje dio zemljišta koji je u njenm vlasništvu, kako bi od dobijenih sredstava isplatila obaveze fondovima, a kupila je još modernih mašina za pletenje ženskih čarapa, stvorila uslove za proizvodnju na drugoj lokaciji, te osavremenila marketing.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.