Zvornik

Uplaćena sredstva i povezan radni staž za 51 radnika

image Alumina / Arhiv

Za 51 radnika Fabrike glinice "Birač" u stečaju iz Zvornika, odnosno Kompanije "Alumina" uplaćena su sredstva i povezan je radni staž, zahvaljujući socijalnom programu Vlade Republike Srpske i uplaćivanju sredstava za povezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje.

"Nakon otvaranja stečaja u ovom kolektivu, odnosno od aprila prošle godine, uplaćena su sredstva i povezan radni staž za 38 radnika, dok je ovih dana to pravo ostavrilo još 13 radnika, saopšteno je iz Kompanije "Alumina".

U saopštenju se podjseća da je u avgustu prošle godine na sastanku fabričkog Sindikalnog odbora metalske industrije i rudarstva i menadžmenta Kompanije "Alumina", nakon isticanja problema povezivanja radnog staža za penzionisane radnike zvorničke Fabrike, dogovoreno da predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Paulić preuzme obavezu korodinisanja i rješavanja ovog problema.

Iz fabričkog sindikata navode da je zahvaljujući razumijevanju Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva, te angažovanju Peulića, riješen problem penzionisanja za 51 radnika Fabrike "Birač" u stečaju.

"U ime Sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Kompanije Alumina izražavamo zahvalnost Vladi Republike Srpske i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, što su, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, iskazali veliko razumijevanju i pomogli da jedan broj radnika Fabrike bude penzionisan", rekao je predsjednik ovog sindikata Radenko Smiljanić.

On je dodao da je ovaj potez za kompaniju i Sindikat jedno od važnih pitanja, jer je riječ o ljudima koji su, poslije toliko godina rada, zaslužili da budu penzionisani.

Najavljujući da će uslove za penzionisanje do kraja godine steći još jedan broj radnika, Smiljanić je rekao da očekuje nastavak uspješne saradnje sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom na rješavanju povezivanja radnog staža.

Biznis.ba/Srna

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.