Crna Gora

Američki kupac očekuje probleme u Nikšiću

image Foto: Arhiv

Američko-kanadska kompanija Molson Coors koja je nedavno kupila nikšićku pivovaru Trebjesa objavila je izvještaj o polugodišnjem poslovanju na portalu američke komisije za vrijednosne papire i među potencijalnim rizicima navela moguće sporove s manjinskim dioničarima u Crnoj Gori.

 
U izvještaju, odnosno dijelu gdje nabrajaju rizike, Molson među ostalim navodi: "Sporovi s manjinskim dioničarima Trebjese mogu ometati našu integraciju ili prouzročiti da moramo otkupiti njihove udjele."
 
Kako je taj izvještaj sastavljen prije nego što je Komisija za vrijednosne papire Crne Gore (KHOV) donijela rješenje o obvezi preuzimanja nikšićke Pivare, može se očekivati da će Molson postupiti po nalogu crnogorskog regulatora na tržištu kapitala.
 
Manjinski dioničari očekuju od novog investitora fer ponudu i cijenu za otkup dionica od oko 150 eura. To znači da planiraju da njihov ukupan prihod bude oko 30 miliona eura, od čega bi se polovina novca trebala sliti u džepove dioničara iz Nikšića.
 
Predstavnici dioničara nedavno su najavili da pripremaju brojne tužbe zasnovane na dugogodišnjem praćenju rada Trebjese i da će ih pokrenuti u slučaju da Molson ne objavi ponudu za preuzimanje manjinskih dionica.
 
Dnevniku Vijesti manjinski su dioničari Trebjese nedavno neslužbeno potvrdili "da su tužbe spremne i da je Molson Coors upoznat s potencijalnih sedam sporova".

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Priča o uspjehu

Violeta: Najbolji primjer kako vrijednim radom i inovacijama uspjeti u našim uslovima privređivanja

Kompanija Violeta iz Gruda vjerovatno je najpozitivnija poslovna priča u našoj zemlji u posljednjih petnaestak godina. Sami počeci su bili izazovni i teški, ali uz dobre i pravovremene poslovne odluke ubrzo su postali lideri u kategoriji higijenskih potrepština. Nedavno smo ih posjetili sa željom da saznamo tajnu njihovog uspjeha.