Analiza

"Bloomberg" tvrdi da Tesla nije daleko od bankrota

image

Direktor Tesle Ilon Mask našalio se 1. aprila da je kompanija pred bankrotom. To se nije dogodilo, ali ako je vjerovati informacijama "Bloomberga" nije ni daleko od toga.

Uprkos "najprodukvitnijem kvartalu u istoriji kompanije" na početku 2018, Tesla i dalje ima problema da ispuni norme proizvodnje Modela 3, što je unervozilo investitore, a sve to je uticalo na pad vrijednosti akcija. 
 
Tesla je tokom aprila saopštila da je dostigla najbrži rast neke automobilske kompanije u modernoj eri, ali to izgleda mnogo košta kompaniju. 
 
Kako prenosi "Bloomberg", Tesla svakog minuta gubi 6.500 dolara, što je 390.000 na sat, odnosno 9.360.000 dnevno. 
 
Ovaj masovan odliv keša znači da bi Tesla mogao ostati bez novca već do kraja 2018. Analitičari predviđaju da kompanija mora da prikupi dve milijarde dolara samo ove godine. 
 
Usput ističu da Tesla ima dugo od 1,2 milijarde koji dospijeva 2019. 
 
Javne publikacije pokazuju da je Teslin slobodan tok gotovine bio negativan peti kvartal uzastopno. Kompanija ima tendenciju negativnog toka gotovine, ali je stopa značajno porasla u posljednjim kvartalima. 
 
Uprkos svim negativnim vijestima, Tesla ima velike ambicije u za budućnost, u naredne dvije godine će da plasira na tržište novi roadster, potom električni šleper i kompakt SUV Model Y. 
 
Pitanje je kako Tesla planira da proizvode sve ove modele s obzirom da već ima problema s kašnjenjem, a značajno manje povećava broj zaposlenih nego Ford ili General Motors.
 

Biznis.ba / B92
 

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.