Analize

Duhan i duhanske proizvode najviše uvozimo iz Srbije, a najviše izvozimo na Kosovo

image

Bosna i Hercegovina je uvezla duhana i proizvoda zamjene duhana u prvom kvartalu 2018. godine u vrijednosti 17,6 miliona KM, od čega je oko polovina iz Srbije, izvještava Indikator.ba.

Ukupno je za period januar-mart uvezeno 1.185.178 kg duhana i proizvoda zamjene duhana, od čega je iz Srbije, a gdje je koncentrirano najviše fabrika multinacionalnih kompanija, 517.799 kg u vrijednosti većoj od 8,5 miliona KM.

Uvoz iz Hrvatske bio je 230.734 kg u vrijednosti 3,6 miliona KM.

Bosna i Hercegovina je uvozila duhan i proizvode zamjene duhana i iz Makedonije u vrijednosti oko milion KM, Mozambika u vrijednosti 735 hiljada KM, Grčke u vrijednosti 450 hiljada KM, itd.

Bh. izvoz duhana i proizvoda zamjene duhana iznosio je u prvom kvartalu 2018. godine 2,6 miliona KM, a ukupno je plasirano 289.174 kilograma.
Pokrivenost uvoza izvozom je skromnih 14,8 posto.

Najveća izvozna destinacija ubjedljivo je Kosovo sa 63.530 kg ili vrijednosno izraženo 938 hiljada KM, a naš duhan izvozi se i u Italiju, Jordan, Veliku Britaniju, pa čak i u Sejšele, gdje smo izvezli više nego, primjerice, u Srbiju.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.