Mirsada Lingo Demirović

Depoziti novi kamen spoticanja

image Mirsada Lingo Demirović

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH je peti u setu reformskih zakona koji se tiču finansijske stabilnosti, a koji je BiH bila obavezna davno da usvoji. Međutim, taj prijedlog već mjesecima šeta od Vijeća ministara BiH do Parlamentarne skupštine BiH.

Niko ne zna šta se dešava s ovim prijedlogom i zbog čega je isti povučen u decembru prošle godine iz parlamentarne procedure, da bi u srijedu ovaj prijedlog bio stavljen na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH. Ministri su ga bez mnogo rasprave utvrdili i uputili u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Opozicija u Federaciji BiH nije spremna prihvatiti ovaj prijedlog, ali niko od njih ne obrazlaže zbog čega i šta je sporno.

Iako smo pokušali doći do samog dokumenta, u četvrtak niko nije bio raspoložen da ga ustupi medijima, a u Vijeću ministara su kazali da nemaju dokument i da se obratimo Agenciji za osiguranje depozita u BiH. To znači da su ministri dokument prihvatili bjanko.

Iako bi ovaj zakon trebalo da osigura bolje uslove za bankarski sektor, ali ponajviše za građane BiH koji bi možda u budućnosti mogli dobivati kredite po povoljnijim kamatnim stopama, kao što je to u normalnim, dobro razvijenim zemljama, očigledno je da Vijeće ministara nije sigurno da će ovaj prijedlog dobiti dovoljno ruku - za, pa su ga bili povukli iz parlamentarne procedure.

Zbog čega je još važno da BiH dobije ovaj zakon? Zbog činjenice da se BiH obavezala MMF-u da će pored seta zakona o akcizama, usvojiti i ovaj zakon, ali zato što je ovo reformski zakon koji je bitan za evropski put BiH i usklađivanje bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Postoji još benefita koje bi ovaj zakon donio: strane banke više neće moći višak novca iznositi van BiH, što znači da će svi viškovi morati biti deponovani u BiH u fond za osiguranje depozita, koji će biti formiran ovim zakonom.

Hoće li biti dovoljno pameti da se naprave potrebne korekcije, ukoliko one znače da će zakon proći ostaje da se vidi u aprilu na sjednici Predstavničkog doma BiH, na kojoj će se, najvjerovatnije, naći i ovaj prijedlog.

Piše: Mirsada Lingo Demirović

Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.