Analiza

Ruska ulaganja u BiH: Kako su dospjela u minus

image

Ruske investicije u Bosni i Hercegovini posljednjih godina bilježe negativni predznak, u iznosu od 55 miliona maraka, potvrđeno je za N1 u Agenciji za unapređenje stranih investicija.

Minus u stranim investicijama je moguć, između ostalog, i zbog iznošenja kapitala, ili negativnog poslovanja kompanija. Provjerili smo kako su ruska ulaganja, od top pet najvećih ikad, dospjela u minus?

Rusija je do sada uložila u BiH 816 miliona maraka, što je čini petim najvećim investitorom ikad. No, u posljednje dvije godine ruske investicije zabilježile su minus. 2016. - 50 miliona. Lani - 5 miliona maraka. Kako se dogodilo da se nekadašnji plus od 816 miliona, pretvori u višemilionski minus? Moguće scenarije naveli su u Agenciji za unapređenje stranih investicija.

"Razlozi negativnog predznaka mogu biti poslovanje kompanije s gubitkom, promjena vlasničke strukture u kompaniji, vraćanje prethodnih zaduženja, povlačenje kapitala."

Rafinerija nafte u Brodu, ulja u Modriči, Optima Grupa. Neke su od najznačajnijih ruskih investicija. Uspješnih, ili manje uspješnih, zavisno od toga koga pitate. Ruski ambasador govori o stotinama miliona eura koje u budžete BiH uplate ruske kompanije.

Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH: "Zarubežnjeft plaća 250 miliona eura u budžete BiH i entiteta."

O velikim prilivima sredstava iz ruskih kompanija po osnovu poreza i doprinosa, više puta su govorili predstavnici vlasti Republike Srpske. Međutim, financijski izvještaji govore o velikim gubicima u poslovanju. Revizorski izvještaj za prošlu godinu, objavljen prije nekoliko dana, pokazuje da je Rafinerija nafte Brod zabilježila akumulirani gubitak od 611 miliona maraka. Samo lani, neto gubitak je iznosio 15 miliona, a revizori su utvrdili i da su obaveze Rafinerije veće od vrijednosti imovine za 63 miliona.

Revizorski izvještaj: "Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost Društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja. Sposobnost Društva da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva."

Revizor navodi da se matično društvo, Zarubežnjeft, obavezalo da će osigurati novac za izmirivanj e dospjelih obaveza. Novinar, Siniša Vukelić, kaže da su gubici naftnog sektor i veći ako se minusu koji je zabilježila brodska rafinerija, dodaju i gubici Rafinerije u Modriči i Optima Grupe.

"Znači da naftna industrija Republike Srpske ima akumulirani gubitak, zajedno sa Optima Grupom, u visini budžeta Republike Srpske. To je ozbiljan sistemski problem s kojim se vlast mora pozabavati. Jer ako dođe do sloma, to može urušiti čitavu granu privrede u RS", smatra novinar Siniša Vukelić.

Za sada je na stranici Banjalučke berze dostupan jedino financijski izvještaj, i mišljenje revizora s rezervom za poslovanje Rafinerije Brod u prošloj godini. Ukupna aktiva kompanije je 766 miliona maraka, a zanimljivo je da tokom prošle godine Rafinerija, prema reviziji kuće BDO, nije inkasirala nijednu marku od prodaje roba.

Biznis.ba / N1

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.