Analize

Stan od kartona

image Dejan Tovilović

Za tržište nekretnina u Republici Srpskoj prošle godine nije bilo krize jer su se bez problema prodavali stanovi u vrijednosti većoj od pola miliona maraka i gdje se za kvadrat stambenog prostora plaćalo i više od četiri hiljade maraka.

Mnogi bi rekli da su u pitanju sulude cifre, ali ako se realno gleda, nekretnina je nešto u šta se posljednjih nekoliko godina vrijedilo ulagati, pogotovo ako se ona nalazi u Banjaluci.

U najgorem slučaju sa stanom u glavnom gradu RS ste uvijek na "nuli" kada je u pitanju odnos ulaganja i vrijednosti.

To je shvatila i naša dijaspora koja ih uglavnom i kupuje, a koja nije opterećena neimaštinom i bezobrazno visokim kamatama na kredite pa im to dođe kao odličan kapital za budućnost.

S obzirom na to da je dijaspora iz godine u godinu sve veća, može se očekivati i trend rasta izgradnje i prodaje stanova.

Međutim, sve dok potražnja raste, valjda je svima jasno i cijene neće mirovati pa će i one ići uzlaznom putanjom. Sve opet ide u prilog onima koji su uspjeli da kupe sebi neki stan ili nekretninu.

Sa druge strane, to će vjerovatno destimulativno uticati na nas koji se nalazimo upravo  u njihovim stanovima kao podstanari i sanjamo kako ćemo nekada moći imati svojih nekoliko kvadrata. 

Iako je promet nekretninama u RS tokom prošle godine iznosio skoro pola milijarde maraka, zbog svega gore navedenog to se ne može ni na koji način porediti sa životnim standardom ili kupovnom moći. Realno, većina nas, iako smo zaposleni, sebi ne može da obezbijedi ni stan od kartona, a kamoli čvrst oslonac za budućnost.


Piše: Dejan Tovilović

Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.