Mimi Đurović Rukavina

Registracija nekretnina je besplatna

image Tešanj

Zbog velikog interesovanja građana, Oslobođenje je od Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove zatražilo i dobilo spisak opština u kojim se provodi Projekat registracije nekretnina, a čija je glavna komponenta usklađivanje podataka između zemljišnih knjiga i katastra. Ovaj projekat dosad obuhvata 48 političkih opština s tim da je u različitim fazama po katastarskim opštinama.

Ko se priprema

Projektom registracije nekretnina, podsjetimo, građani u zakonskom roku od 60 dana od objave poziva za uspostavu zemljišne knjige u određenoj katastarskoj opštini, imaju mogućnost da donesu svoju dokumentaciju i usklade podatke zemljišnih knjiga sa podacima iz katastra, ukoliko je to naravno potrebno. U slučaju da smatraju nedovoljnim ovaj rok, mogu tražiti produženje na dodatnih 90 dana.

Projekt se vodi u dvije faze, od kojih je jedna priprema, dok druga faza teče od objave poziva.

Opštine koje su zasad obuhvaćene projektom su: Gračanica, Posušje, Tešanj, Bugojno, Goražde, Gradačac, Mostar, Bihać, Cazin, Tomislav-Grad, Velika Kladuša, Kalesija, Lukavac, Orašje, Tuzla, Živinice, Čapljina, Kakanj, Maglaj, Zavidovići, Zenica, Centar Sarajevo, Ilijaš, Novo Sarajevo, Donji Vakuf, Busovača, Novi Travnik, Travnik, Vitez, Doboj-Istok, Vogošća, Neum, Usora, Čitluk, Novi Grad Sarajevo, Breza, Sapna, Vareš, Ravno, Foča-Ustikolina, Srebrenik, Ljubuški, Široki Brijeg, Stari Grad Sarajevo, Grude, Odžak, Domaljevac-Šamac i Doboj-Jug.

Katastarske opštine navedenih opština nalaze se u različitim fazama projekta, odnosno, za neke katastarske opštine jedne opštine u toku su pripreme, dok su za druge u fazi rješavanja, a neke su, opet, već riješene.

U fazi pripreme su određene katastarske opštine iz Neuma, Goražda, Bugojna, Kalesije, Sapne, Tomislav-Grada, Velike Kladuše, Lukavca, Gruda, Gradačca, Odžaka, Ilijaša, Vareša, Breze, Doboj-Juga, Tešnja, Tuzle, Zenice, Živinica, Čapljine, Ravnog, Gračanice, Srebrenika, Starog Grada Sarajevo, Vogošće, Posušja, Domaljevac-Šamca, Ljubuškog, Usore i Maglaja, te za njih još nije počeo teći rok za dostavu dokumentacije.

Naknadni rok

Registracija nekretnina završena je u nekim katastarskim opštinama Gračanice, Posušja, Tešnja, Bugojna, Goražda, Mostara, Tomislav-Grada, Kalesije, Lukavca, Orašja, Tuzle, Živinica, Čapljine, Maglaja, Zenice, Ilijaša, Novog Sarajeva, Doboj-Istoka, Usore, Novog Grada Sarajevo i Breze.

Treba napomenuti da lica koja nisu blagovremeno saznala za najavu postupka uspostavljanja zemljišne knjige, i dokažu da imaju opravdan razlog zašto nisu znala za to, mogu u roku od 60 dana od spoznaje dostaviti dokumentaciju, ali ni u kom slučaju ne mogu to učiniti nakon godinu od najave postupka uspostave.

Najviše katastarskih opština u opštinama koje učestvuju u projektu je još u fazi rješavanja, a to su neke od katastarskih opština u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Živinicama, Kaknju, Maglaju, Zavidovićima, Centru Sarajevo, Novom Sarajevu, Donjem Vakufu, Busovači, Novom Travniku, Travniku, Vitezu, Gračanici, Tešnju, Usori, Čitluku, Novom Gradu Sarajevo, Posušju, Brezi, Varešu, Bihaću, Ravnom, Goraždu, Foča-Ustikolini, Gradačcu, Srebreniku, Ljubuškom, Mostaru, Širokom Brijegu, Ilijašu, Starom Gradu Sarajevo, Vogošći, Tuzli, Tomislav-Gradu, Velikoj Kladuši, Orašju i Zenici.

Napomenimo da je planirano ovaj projekat provesti u više od 60 opština, odnosno u 243 katastarske opštine.

Iz Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove ističu da je određeni broj predmeta, od pet do 15 posto njih, u fazi rješavanja jer su u toku neki drugi postupci poput ostavinskih rasprava, tužbi ili eksproprijacije, te se čeka da prethodni postupci završe kako bi se pristupilo usklađivanju podataka.

Projekat je finansiran sredstvima Svjetske banke, počeo je krajem septembra 2013. godine, a uz Federalnu upravu za geodetske i imovinskopravne poslove provode ga lokalne zajednice, opštine i gradovi, te opštinski sudovi, a bit će nastavljen i nakon januara 2020. godine.

Iz Uprave kažu da je usklađivanje podataka katastra i zemljišnih knjiga od velikog značaja “s obzirom na to da se zamjenom/uspostavom zemljišne knjige usklađuju podaci katastra i zemljišne knjige, odnosno rješavaju imovinskopravni odnosi na nekretninama, što je od velikog značaja za nove investicije”, pa je i logično zašto je više zahtjeva opština da se uključe u Projekt registracije nekretnina.

Od posebnog značaja je istaći da usklađivanje podataka koje se radi kroz ovaj projekat stranke ne košta ništa, za razliku od toga kad se ovaj posao radi redovnim sudskim postupcima, pa košta od hiljadu KM naviše i dugo traje.

Bolje rješenje

Jedna od opština u Federaciji BiH koja nije u sklopu ovog projekta je Opština Drvar, a iz opštinske Službe za imovinskopravne i geodetske poslove ove opštine su nam to i potvrdili, ali i rekli da bi bilo dobro da i oni budu dio projekta: “Svakako da bi nam to bilo i od koristi kako za naše građane, tako isto za privlačenje investicija. Zahvaljujući ujednačenim podacima, mnogo je lakše privući investitora, koji ukoliko mora čekati na rješavanje tih stvari, radije odlazi na neko drugo mjesto”.

Građani, tvrde iz Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove, bivaju vrlo dobro obaviješteni o početku projekta registracije u njihovim opštinama i to putem dvaju službenih novina, dvaju dnevnih novina, radiostanica javnih emitera, putem internet-portala sa velikom posjećenošću na području gdje projekt počinje, a uz sve to i sudovi i opštine su u obavezi da oglašavaju početak ovog projekta.

Piše: Mimi Đurović Rukavina

Binis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.