Borivoje Simić

Vlast, sindikalni lideri i neuvezani radni staž

image

Činjenica da 32 rudara Rudnika mrkog uglja Zenica dijeli sudbinu hiljada drugih radnika u zemlji koji su "ni nebu ni na zemlji" - odslužili su radni vijek ali ne mogu u penziju zbog neuplaćenih doprinosa - samo je tužni dodatak jednoj praksi koja zahvaljujući lošim zakonima i trulim političkim odlukama obitava u Bosni i Hercegovini.

Kao i u svim drugim slučajevima opravdani zahtjevi radnika nailaze na klasični zid nerješivosti ovog problema - kompanija nema sredstava niti može uzeti kredit da isplati radnike.

Po sličnom scenariju agonija radnika trajat će neko vrijeme, a ako budu uporni, vjerovatno će Vlada FBiH, koja je u proteklim mjesecima donijela niz odluka, kojima je penzionisala radnike nekih poslovnih "propaliteta" novcem poreznih obveznika, riješiti njihov problem.

Federalna vlada i federalni budžet tako su postali najveća socijalna ustanova koja "poravnava" zakonske manjkavosti i loše vođene poslove svojih direktora u javnim kompanijama.

Dugo vremena govorilo se o zakonu o uvezivanju radnog staža koji bi sveobuvhatno riješio problem gomilan godinama, ali bi to iziskivalo novac od kojeg "boli glava", te prijedlog nikada nije naišao na potporu.

No, ono što najviše smeta u cijeloj priči oko neuvezanog staža jeste dosadašnje ponašanje Vlade i posebno sindikalnih lidera.

Sjetimo se samo kada je prije nekoliko mjeseci Porezna uprava FBiH "soft" verzijom blokada računa pokušala natjerati uprave rudnika da izmiruju obaveze prema državi, uključujući, naravno, i doprinose radnicima.

Sindikalisti, koji umjesto da podrže ovakvu mjeru, jer bi u njihovom interesu bilo da se rudnici pritisnu da isplaćuju radnicima obaveze, pojavili su se kao "produžene ruke" direktora zaprijetivši štrajkom. Vlada FBiH je popustila pred pritiskom jer joj ne odgovaraju socijalni nemiri, pogotovo ne rudara.

Uprave rudnika "amnestirane" su i mogle su da nastave sa neuplaćivanjem obaveza prema radnicima.

Ovaj obrazac u kojem su sindikalni lideri kao "glasnogovornici" kompanija direktno radili protiv onih za koje se navodno zalažu već je viđen u mnogim slučajevima propalih državnih giganata.

Nakon što će prema Zakonu o finansijskom poslovanju FBiH i rudnici od 1. januara 2018. morati isplaćivati doprinose kada isplate plate, za očekivati je da će vlast konačno imati jednak tretman prema svim poslovnim subjektima - i prema onim u privatnom i državnom vlasništvu.

Osim toga, konačno je vrijeme da se federalna vlast počne baviti restrukturiranjem javnih kompanija, a što je obaveza iz Reformske agende, uključujući i rudnike gdje je stanje jako teško. Rješavanje problema "trulim kompromisima" kao što smo vidjeli, kuliminira dodatnim problemima koji postaju ozbiljne socijalne "bombe". Probleme treba sasijecati na njihovom izvoru, a ne baviti se posljedicama!

Piše: Borivoje Simić

Biznis.ba / Indikator.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.