Uroš Vukić

Privreda vapi za manjim porezima

image Uroš Vukić

Visoki porezi i doprinosi na platu u Republici Srpskoj direktna su posljedica velike stope nezaposlenosti i sive ekonomije, a kako bi se privreda makar i malo izvukla iz "dubioze" u kojoj se nalazi, neophodne su radikalne promjene.

Od velikih investicija domaće privrede barem u skorijoj budućnosti nema ništa i jedini način da se koliko-toliko poveća zaposlenost i da se radnici iz sive zone prebace u regularnu je smanjenje poreza i doprinosa. To nije lak posao, ali je neophodan jer sadašnja stopa od oko 62 odsto je destimulirajuća za privredu i investitore i u doglednoj budućnosti sasvim sigurno dovešće do smanjenja ukupnih prihoda po ovom osnovu.

Dogovor Vlade RS, poslodavaca i sindikata o smanjenju poreza i doprinosa na nivo iz 2008. godine, odnosno na oko 52 odsto, treba pozdraviti, ali i tražiti opšti konsenzus i široku raspravu svih relevantnih stručnjaka o ovom pitanju. Smanjenje poreza i doprinosa smanjuje prihode u budžete fondova, posljedica toga je manje novca za penzionere, zdravstvo itd. I to su stvari koje ne treba prelamati preko koljena, već tražiti način da se novac barem u početku nadomjesti bilo proširenjem poreske baze, uštedama, preraspodjelama ili na kraju krajeva i povoljnim kreditima. Ono što ne treba dozvoliti jesu kozmetičke, marketinške promjene od kojih neće imati ništa ni država, ni poslodavci, ni privreda, a ni običan narod.

Iz promjena poreskih stopa i doprinosa po svaku cijenu treba isključiti burazersko-kumovsko-partokratske interese, ali i međunarodne "dušebrižnike" koji ekonomiju jednog naroda posmatraju samo kroz Excel tabele, uopšte nerazumijevajući ambijent i okruženje u kojem se nalazimo.

Unutrašnja volja, domaća pamet i opšti konsenzus su ključ za pokretanje nekih stvari i bez toga ostaje nam da se u blatu valjamo i narednih 20 godina bez ikakvog izgleda da će biti bolje.


Piše: Uroš Vukić

Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.