Zlatan Čekić

Investicije u rodnu grudu

image Foto: Ilustracija

Bosna i Hercegovina je, u svjetskim okvirima, jedna od zemalja s najbrojnijom dijasporom u odnosu na ukupan broj njenih stanovnika. Odlazak u pečalbu trbuhom za kruhom bio je izražen i u prijeratnom periodu, ali je u ratnim i poratnim godinama, zbog poznatih razloga, posebno dobio na zamahu i intenzitetu. Bosanci i Hercegovci su danas ugledni i cijenjeni građani širom svijeta, a nemali broj njih uspješni poduzetnici i poslovni ljudi s velikim kapitalom.

Dok se naša zemlja iz petnih žila upinje kako da iskoristi raspoložive resurse i stavi ih u funkciju ekonomskog razvitka, potencijal naše dijaspore potpuno je neiskorišten. Prema procjenama, bh. dijaspora svake godine šalje u zemlju više od tri milijarde maraka. Ekonomisti smatraju kako se radi o ogromnom novcu te ističu kako bi strateški interes Bosne i Hercegovine morao biti stvaranje uslova da se ova sredstva ne koriste isključivo u cilju finansijske pomoći i potrošnje, već da se investiraju u ekonomske aktivnosti i proizvodnju nove materijalne vrijednosti. Međutim, da bi se to ostvarilo u praksi, potrebno je stvoriti atmosferu međusobnog povjerenja, bolji poslovni ambijent, iskorijeniti korupciju, nepotizam i kriminal.

Iako domaći političari u svakoj prilici vole istaknuti da su strane investicije dobrodošle i da su opredijeljeni da stvaraju uslove za to, svjedoci smo da se neprestano proizvode političke krize čiji je isključivi cilj opstanak na vlasti. Politička stabilnost je osnovni preduslov za ulaganja u BiH i svaki turbulentni događaj negativno djeluje na potencijalne investitore. Ipak, i u takvim okolnostima sve je veći broj primjera da Bosanci i Hercegovci kapital zarađen u inozemstvu investiraju u rodnu zemlju. Pri tome se rukovode nostalgijom i patriotskim osjećajima prije nego ekonomskom računicom. Krajnje je vrijeme da shvatimo kako uspješnijim organiziranjem, zajedničkim projektima i efikasnijom saradnjom s dijasporom možemo sami sebi stvoriti uslove za bolji život i prosperitet. U suprotnom, političke krize i ekonomsko beznađe odvući će nas na dno, ukoliko već nisu.

Piše: Zlatan Čekić

Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.