Mirsada Lingo Demirović

Dug za plin

image Mirsada Lingo Demirović

Sredstva od klirinškog duga mogla bi biti novi "kamen spoticanja" u federalnom parlamentu. Naime, Vlada FBiH odlučna je da ova sredstva usmjeri na izgradnju cesta, a jedan dio parlamentaraca smatra da bi dio tih sredstava trebalo da bude iskorišten da se otplati jedan dio ratnog duga za zemni gas "Gazpromu", odnosno Ruskoj Federaciji.

Ugovor sa ruskim isporučiocima gasa ističe 2018. godine. Dug BiH za plin je 98 miliona KM, a Ruska Federacija je BiH na ime klirinškog duga uplatila 125,1 milion dolara, od čega je FBiH pripalo 72,5 miliona dolara.

Mnogo polemika se vodi oko ratnog duga. I dok se političari raspravljaju kako potrošiti novac koji je dobiven od Rusije, građani FBiH strahuju hoće li ove zime imati  čime da se griju. Zima je pred vratima, a već stižu prijetnje i daju se rokovi za uplatu dugovanja.

Neopravdano je očekivati da Ruska Federacija "zažmiri" na dug od skoro 100 miliona KM za utrošeni gas u ratnom periodu, a da BiH  naplati svoj dug i da ne izmiri obaveze.

I dok iz Vlade FBiH tvrde da se dug polako isplaćuje utvrđenom akcizom  od pet eura po kubiku, poznavaoci situacije upozoravaju da bi BiH u jeku grijne sezone mogla ostati bez ovog  energenta.

Problema je mnogo, a predstavnici kompanije "BH gas" još su prije nekoliko mjeseci izrazili bojazan da bi FBiH mogla ostati bez zemnog gasa. FBiH je do sada vratila samo 6,4 miliona dolara ratnog duga, dok RS nije uplatila ni dolar. Sredstva planirana u ove svrhe otišla su za autoceste.

Ono što je sasvim izvjesno je da će najviše ispaštati građani koji se griju  zemnim gasom, a ako dođe do "zavrtanja slavina" od strane "Gazproma", najveće posljedice osjetiće Kanton Sarajevo, koji u procentu od 80 posto koristi ovaj vid zagrijavanja.

Piše: Mirsada Lingo Demirović


Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.