Piše: Ljiljana Radić

Nada u nova radna mjesta

image Piše: Ljiljana Radić

Državne jasle su već preopterećene, ali će se opet u njima po potrebi naći posla onim "najpodobnijim", dok očaj hvata one koji nemaju štelu ili radno mjesto traže svojim diplomama, znanjem i kvalifikacijama.

Preko 120.000 nezaposlenih u RS nada se bilo kakvom poslu.

Dugo očekivani pomak da se preduzmu konkretne mjere podrške zapošljavanju u onom drugom - privatnom sektoru, smiješi se u vidu 21 miliona evra.

Toliko je vrijedan svježe potpisan ugovor sa Svjetskom bankom o sporazumu po projektu podrške zapošljavanju i trebalo bi uskoro da se implementira.

Kako su obećali u Vladi RS, godišnje bi se trebalo zapošljavati 4.000 građana.

To je  obradovalo mnoge nezaposlene jer je njime planirano novih 16.000 radnih mjesta u naredne četiri godine, a obradovali su se i poslodavci u privatnom sektoru koji će koristiti ta sredstva uz minimalnu administraciju.

Ono što, međutim, brine nezaposlene su veoma niske plate u privatnom sektoru koje su mali djelić svote potrebne za potrošačku korpu i sa kojima je teško prehraniti porodicu.

Pored niskih plata, za razliku od javnog sektora, posao kod privatnika umije biti "hljeb sa sedam kora", a nerijetko su se radnici žalili i da im se zakonom zagarantovana prava uskraćuju, ali se ne smiju požaliti, strahujući za posao.

Zato sada obećava podatak da će budući poslodavci morati garantovati da će radnik kod njega biti zaposlen minimalno dvije godine.

Nekoliko anketa je već pokazalo da nezaposleni smatraju da se broj nezaposlenih u RS može smanjiti povećavanjem podsticaja za zapošljavanje.

Najavljeni projekat ide u tom pravcu, a namjera Svjetske banke, kako su istakli, jeste da podrže Vladu u naporima  za stvaranje novih radnih mjesta.

Vremenom će se pokazati i da li će oni koji budu imali sreće da se zaposle biti zadovoljni uslovima kod poslodavaca.Biznis.ba / Nezavisne novine

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.