Analize

Privatizacija dala impuls ekonomskom rastu i razvoju

image

Zahvaljujući uspješnoj privatizaciji Naftne industrije RS, tržište naftnih derivata snabdijeva se sa više od 80 odsto proizvoda iz domaćih rafinerija nafte i ulja, dok je u periodu pred privatizaciju naftnih preduzeća, kada je bio zastoj u proizvodnji, RS u potpunosti bila zavisna od uvoza.

Kako navode iz Ministarstva energetike i rudarstva RS, privatizacija tri preduzeća u njenom sastavu, a to su Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i "Petrol" Banjaluka, obezbijedila je značajan impuls za ukupni ekonomski rast i razvoj RS.

"Zahvaljujući investicijama u naftna preduzeća, omogućena je veća energetska stabilnost RS i BiH, smanjena je uvozna zavisnost, te obezbijeđeno snabdijevanje tržišta kvalitetnim proizvodima iz domaće proizvodnje koji zadovoljavaju evropske norme kvaliteta", navode iz Ministarstva.

Koliko je ova investicija bila uspješna govori podatak da od 2005. godine Rafinerija nije radila, a postrojenje je bilo gotovo u potpunosti urušeno.

Rafinerija ulja Modriča (RUM) je proizvodila minimalne količine motornog ulja, s obzirom na to da bez rada Rafinerije nafte Brod nije imala baznu sirovinu za preradu i proizvodnju.

I benzinske stanice "Petrola" bile su zastarjele, a objekti su bili porušeni i zapušteni.

Samo tri godine kasnije Rafinerija nafte Brod kreće s radom i prerađuje milion tona godišnje. RUM postaje treći najveći proizvođač baznih ulja II i III kategorije u Evropi.

Danas Rafinerija ulja Modriča posjeduje najmoderniji blending, pušten u rad 2015. godine, dok su benzinske stanice "Nestro petrola" simbol kvaliteta goriva i usluge, a mreža proširena na 85 maloprodajnih jedinica.

Podsjećamo, pored investicije u kupovinu projekta i preuzimanja doprivatizacionog duga, "Zarubežnjeft" je u razvoj Naftne industrije i njenih strateški bitnih preduzeća uložio 300 miliona evra.

Grupacija "Nestro" trenutno zapošljava 2.100 radnika, a radom godišnje doprinese budžetu RS 25 odsto, a BiH 15 odsto. Kompanije rade već 10 godina i imaju dugoročne strateške planove. Rafinerije Brod i Modriča zapošljavaju oko 1.500 radnika, što je vrlo značajno za ove dvije lokalne zajednice.

Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod, rekao je da je privatizacija bila veoma uspješna jer je nastavila da zapošljava radnike i ima oko 1.000 zaposlenih, odnosno svaki treći stanovnik zaposlen je u Rafineriji Brod.

"Rafinerija svoje obaveze prema opštini izvršava na vrijeme, a prema radnicima isplaćuje na vrijeme plate, topli obrok, prevoz i regres. Radi se o uspješnom kolektivu, veoma korektnom prema lokalnoj zajednici. Porez na nepokretnosti izmiruje se u rokovima koji su zakonom propisani, a kada nam treba i malo unaprijed", rekao je Jovičić i dodao da su svi radnici koji su proglašeni viškom dobili otpremninu i sve što im po zakonu pripada.

Podsjećamo i da je Milorad Dodik, predsjednik RS nedavno odlikovao "Zarubežnjeft" povodom 50 godina postojanja za efikasan projekat modernizacije Naftne industrije RS te doprinos u širenju privrednih i učvršćivanju prijateljskih odnosa između Rusije i RS.Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.