Analiza DEP-a

Izvoz generator rasta, težak teret otplate dugova

image

Prema nedavno objavljenim statističkim podacima, BiH je u prvom tromjesečju ostvarila realni ekonomski rast od 0,4% u odnosu na prethodni kvartal, tj. 2,7% u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje.

Pri tome je u FBiH ostvaren godišnji rast od 3%, te 2,2% u RS. Ovo je dosta skromno povećanje ekonomske aktivnosti u smislu konvergencije životnog standarda ka EU prosjeku dohodka po glavi stanovnika.
Dostupni ekonomski pokazatelji iz drugog tromjesečja, nažalost, ne ukazuju da je došlo do značajne promjene trenda iz prethodne, te početka tekuće godine.

Robni izvoz je proizveo najveći dio ostvarenog rasta uz skroman doprinos privatne potrošnje i investicija.

Pri tome je po svemu sudeći došlo do realnog smanjenja vanjskotrgovinskog deficita roba uprkos nominalnom povećanju od 6,1% u prvom polugodištu.

Rast obaveza servisiranja vanjskog duga od 31,4% u prvom polugodištu u odnosu na isti period prošle godine je opteretio budžete tako da je po svemu sudeći doprinos javne potrošnje i investicija na ekonomski rast bio zanemariv. Naime, budžetski prilivi sa jedinstvenog računa UIO nakon izmirenja obaveza vanjskog duga su u prvom polugodištu bili neznatno (0,6%) niži u odnosu
na isti period prethodne godine.

Pored toga, smanjenje radova niskogradnje iz prvog tromjesečja od 1,2% u okviru koje dominiraju javni radovi uglavnom u cestovnu infrastrukturu dodatno ukazuje na slab doprinos sektora opšte vlade povećanju domaće tražnje, navodi se u analizi.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.