Mirsada Lingo-Demirović

Jesen stiže, krizo naša

image Mirsada Lingo-Demirović

Političke prilike u Bosni i Hercegovini ne dozvoljavaju napredak prema EU. I dok parlamentarci planduju, predstavnici političkih partija u BiH i dalje se prepucavaju, a građani čekaju bolje dane i dalje vjerujući da će napredak i blagostanje sami od sebe pokucati na vrata.

Međutim, to se neće dogoditi dok oni koji odlučuju o tome kakve će biti ekonomske, političke i socijalne prilike u zemlji ne sjednu i razgovorom ne riješe razmirice.

I dok čekaju, građani pamet prosipaju po društvenim mrežama, vodeći isprazne rasprave o političkoj situaciji, krizi, poskupljenju životnih namirnica, pokazivanju srednjeg prsta Bakiru Izetbegoviću, a na narednim izborima 90 posto tih građana koji vatreno kritikuju političare i vlast u BiH neće izaći na izbore kako bi opravdali svoje kritike i pokušali promijeniti nešto. Ono što je izvjesno je da će politička kriza u BiH na jesen biti još dublja i dok predstavnici izvršne vlasti pričaju kako je ovo najbolja godina u BiH kada su u pitanju njen evropski put, reforme, vanjska politika, ekonomija, građani su suočeni s mogućnošću da opštih izbora uopšte i ne bude, da cijela zemlja doživi sudbinu Mostara, da će električna energija za domaćinstva vjerovatno poskupjeti, a osnovne namirnice u tržnim centrima već imaju nove cijene.

Poskupjeli su šećer, puter, suhomesnati i mliječni proizvodi, voće i povrće takođe, a sve izvjesnije je, kako se zima približava, da će poskupjeti i plin, jer je ogrev već poskupio.

Teško je da će BiH do kraja ove godine dobiti kandidatski status za ulazak u EU, jer jesen stiže, a ni odgovora na upitnik Evropske komisije još nema.

I u veoma teškoj atmosferi u kojoj građani dočekuju jesen, moguće je da, pored duboke krize u bh. parlamentima, dođe i do protesta najosjetljivije kategorije bh. društva - penzionera.

I kako sad poslužiti se mnogo puta citiranim stihom Alekse Šantića "Ostajte ovdje...", kad su ostlali samo oni koji su morali i ona šačica onih kojima je dobro.

Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.