Mirsada Lingo-Demirović

Jesen stiže, krizo naša

image Mirsada Lingo-Demirović

Političke prilike u Bosni i Hercegovini ne dozvoljavaju napredak prema EU. I dok parlamentarci planduju, predstavnici političkih partija u BiH i dalje se prepucavaju, a građani čekaju bolje dane i dalje vjerujući da će napredak i blagostanje sami od sebe pokucati na vrata.

Međutim, to se neće dogoditi dok oni koji odlučuju o tome kakve će biti ekonomske, političke i socijalne prilike u zemlji ne sjednu i razgovorom ne riješe razmirice.

I dok čekaju, građani pamet prosipaju po društvenim mrežama, vodeći isprazne rasprave o političkoj situaciji, krizi, poskupljenju životnih namirnica, pokazivanju srednjeg prsta Bakiru Izetbegoviću, a na narednim izborima 90 posto tih građana koji vatreno kritikuju političare i vlast u BiH neće izaći na izbore kako bi opravdali svoje kritike i pokušali promijeniti nešto. Ono što je izvjesno je da će politička kriza u BiH na jesen biti još dublja i dok predstavnici izvršne vlasti pričaju kako je ovo najbolja godina u BiH kada su u pitanju njen evropski put, reforme, vanjska politika, ekonomija, građani su suočeni s mogućnošću da opštih izbora uopšte i ne bude, da cijela zemlja doživi sudbinu Mostara, da će električna energija za domaćinstva vjerovatno poskupjeti, a osnovne namirnice u tržnim centrima već imaju nove cijene.

Poskupjeli su šećer, puter, suhomesnati i mliječni proizvodi, voće i povrće takođe, a sve izvjesnije je, kako se zima približava, da će poskupjeti i plin, jer je ogrev već poskupio.

Teško je da će BiH do kraja ove godine dobiti kandidatski status za ulazak u EU, jer jesen stiže, a ni odgovora na upitnik Evropske komisije još nema.

I u veoma teškoj atmosferi u kojoj građani dočekuju jesen, moguće je da, pored duboke krize u bh. parlamentima, dođe i do protesta najosjetljivije kategorije bh. društva - penzionera.

I kako sad poslužiti se mnogo puta citiranim stihom Alekse Šantića "Ostajte ovdje...", kad su ostlali samo oni koji su morali i ona šačica onih kojima je dobro.

Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.