Miralem Aščić

Svi na gubitku

image Miralem Aščić

Spasi što se spasiti da! Tako, između ostalog, izgledaju posljednji potezi Uprave „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni.

Spor s austrijskim „Strabagom“, glavnim izvođačem radova, koji je eskalirao posljednjih mjeseci, obustavio je radove i tako ponovo blokirao izgradnju hidroelektrane na koju se čeka skoro 40 godina.

Strateški projekt za cijelu državu sada čeka da se riješe stvari na koje se trebalo misliti mnogo ranije, a ne pred građevinsku sezonu, bez obzira na to ko je kriv.

Angažiranje stranih advokata da malo „pomognu“ teško da je realno rješenje, osim što je novi trošak za državnu kasu. Ruku na srce, projekt nije upitan, nego nastavak posla s Austrijancima, ali sporovi, te eventualna arbitraža, ukoliko do nje dođe, sigurno će prolongirati završetak radova koji su bili predviđeni za kraj 2019. godine.

Trenutna situacija je “povuci-potegni”.Dok “Strabag” traži više novca od ugovorenog iznosa, iz EPBiH poručuju da je to nemoguće uraditi. Sve se pretvorilo u trakavicu od koje niko nema koristi, odnosno svi su na gubitku.

I izvođač radova, koji je uredno plaćen da izvrši svoj dio posla, i investitor, koji masno plaća da dobije prvu poslijeratnu hidrocentralu u državnom vlasništvu.

Ali, spor sa „Strabagom“, koji nije prvi kada je u pitanju izgradnja ključnih infrastrukturnih građevina u državi, morao bi biti lekcija vlastima i rukovodiocima javnih preduzeća da državni interesi moraju biti u prvom planu. Opcija “ima li tu mene” stara je rak-rana bh. društva, koja nas 25 godina vuče nazad!

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.