Analize

Najbolji poslovni potez: Razgovori Ante Ramljaka u BiH i Srbiji

image Ante Ramljak

Ante Ramljak, povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor posjetom Sarajevu i Beogradu samo nekoliko dana nakon što je imenovan na ovu dužnost napravio je najbolji poslovni potez u regiji u prošlom mjesecu po ocjeni portala Indikator.ba.

S ciljem da umanji posljedice finansijskog sloma Agrokora otvoreno i konkretno razgovarao je o sudbini Konzuma i njegovih dobavljača kao i nekoliko hiljada zaposlenih u tom trgovačkom lancu, čime je ohrabrio vladine zvaničnike ali i cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini i Srbiji. U BiH je tim povodom bio dva puta a za juni je najavljena i njegova treća posjeta Sarajevu, sve s ciljem da se umanje efekti krize i dođe do najboljih rješenja kako da se izmire stvorene obaveze, osigura nastavak rada Konzumovih prodajnih objekata i sačuva zaposlenost radne snage.

Uz ovaj Ante Ramljak je u maju povukao još nekoliko dobrih poteza značajnih za konsolidaciju stanja u Agrokoru i eliminaciju negativnih uticaja po ekonomiju i posebno finansijski sistem Hrvatske te se pokazao kao izvrstan krizni menadžer kakav se u zemljama regije odavno nije pojavio.

Najbolja poslova odluku u maju u Bosni i Hercegovini je prodaja firme „Sep“ iz Lijeskovca kod Bijeljine (proizvodi dijelove za auto industriju) njemačkoj kompaniji „Pas“ koja je na ovaj način zakoračila na prostor Balkana. “Sep“ zapošljava 100 radnika a novi vlasnik je najavio da će u novoizgrađenim pogonima do kraja godine otvoriti novih 150 radnih mjesta.

Preuzimanjem nizozemske financijske kompanije Bureau van Dijk za oko 3,3 milijarde USA dolara američka Agencija za kreditni rejting Moody's po ocjeni analitičara portala Indikator.ba napravila je najbolji poslovni potez u Evropi. Bureau van Dijk osigurava podatke o privatnim preduzećima za više od 220 miliona kompanija. Lani je imala prihod od 281 milion američkih dolara

Prema analizi koju svakog mjeseca pravi portal Indikator.ba kineski automobilski div Geely proteklog mjeseca napravio je najbolji poslovni potez u svijetu nakon što je preuzeo 51 posto dionica britanskog brenda sportskih automobila Lotus, kao i 49,9 posto udjela u posrnuloj malezijskoj automobilskoj kompaniji Proton. Kompanija Geely će od „Protona” preuzeti većinski udjel u Lotusu, a procjenjuje se da bi konačan dogovor mogao biti postignut prije kraja jula ove godine.

Priredio: Hajdar Arifagić

Biznis.ba / Indikator.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.