Zatvoren sajam u Mostaru

Vino, smilje i masline su naša budućnost

image

Spuštena je zavjesa na još jedan uspješno organizovan Sajam gospodarstva koji je okupio oko 800 izlagača.

U Mostaru je jučer stavljena tačka na još jedan uspješno organizovan Sajam gospodarstva koji je 20. jubilarni put okupio oko osam stotina izlagača iz petnaestak država Evrope. Zemlja partner ovog puta bila je Republika Hrvatska, a Sajam je i ove, kao i ranijih godina, bio obogaćen brojnim popratnim sadržajima.

Komunikacijski sistemi

Na Sajmu se, inače, tradicionalno predstavljaju subjekti iz gotovo svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor, a sastavni dio i ovogodišnjeg sajma bili su Sajam turizma na kojem su se predstavila autohtona domaća vina i turistički potencijali, te Sajam knjige i grafičke industrije.

Ono što se posebno izdvojilo su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, održavana je dvodnevna konferencija Inicijative 16+1 Jedan pojas – jedan put, na kojem su učestvovali predstavnici 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine, zatim konferencija Komunikacijski sistemi u okviru koje je predstavljena južna trasa koridora 5c, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

Akcent ovogodišnjeg Sajma bio je na vinarstvu, s obzirom na to da je našoj zemlji u maju prošle godine u Rigi pripala čast da bude organizator konferencije 16+1 koja je osim vinara iz naše zemlje i regiona privukla i vinare iz Kine koji su na koncu pokazali veliko interesovanje za bh. vino.

Privredna komora FBiH potpisala je opći ugovor o partnerstvu komore, članova Grupacije proizvođača i prerađivača smilja i federalnog Agromediteranskog zavoda Mostar.

Ugovori

Potpisivanjem ugovora PKFBiH obvezao se da će raditi na zaštiti kvaliteta proizvoda od smilja, što je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkog eteričnog ulja od smilja. Najavljeno je i da će se raditi na sinergijii destilerija i poljoprivrednih proizvođača, a sve s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kvaliteta i zaštite cijena.

Ugovor će smiljarima biti od velike koristi jer će im olakšati istraživanje tržišta, ali ih isto tako uputiti i na to kako da usklade svoj nastup kada je riječ o prodaji na domaćem i stranom tržištu. Osim o smilju, govora je bilo i maslinarstvu koje je okarakterisano kao zanimanje budućnosti u Hercegovini.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.