Investicije se mijenjale iz godine u godinu

Da nam je dostići 2007, po investicijama

image Foto: Ilustracija

U prva tri kvartala protekle godine strane investicije u BiH iznosile su 274,3 miliona maraka i gotovo su prepolovljene u odnosu na isti period 2015.

Investicijom se može označiti bilo kakvo ulaganje, primarno novčanih sredstava, radi sticanja određenih ekonomskih koristi, odnosno profita.

Proteklih godina svjedoci smo da su se strane investicije mijenjale iz godine u godinu. Nekad su bile veće, nekad manje, a u prva tri kvartala protekle godine strane investicije u BiH iznosile su 274,3 miliona maraka i gotovo su prepolovljene u odnosu na isti period 2015.

Podaci navedeni u izvještaju o radu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) za 2016. pokazuju da su strana ulaganja u prva tri kvartala 2016. bila najmanja u tom periodu u posljednjih šest godina.

- Prema procjenama globalne strane, investicije će rasti u 2017. i 2018, ali će ostati manje u odnosu na rekordnu 2007. godinu, kada su investicije iznosile preko 2,5 milijardi KM. Evidentno je da se oporavak direktnih stranih investicija odvija sporije i da su upozorenja o mogućim negativnim uticajima na globalne tokove stranih ulaganja prevladala u odnosu na pozitivne procjene, navedeno je u izvještaju FIPA.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH navedeno je da je preduslov za povećanje priliva stranih investicija unapređenje sistema koordinacije nadležnih institucija u definisanju strateških ciljeva i prioriteta i projekata.

- Ključni prioriteti za bh. vlasti kojima će privući investicije su poboljšanje poslovne klime i konkurentnosti, vladavina prava, politička i pravna stabilnost te predvidiva poreska politika, upozorili su strani investitori kroz svoju posljednju Bijelu knjigu u kojoj vlastima BiH nude preporuke za eliminaciju nepotrebnih prepreka i omogućavanje lakšeg poslovanja u BiH, a time i uvećavanje obima stranih ulaganja u BiH.

Međutim, gledajući pad stranih investicija, očito je da bh. vlasti dosad nisu imale dovoljno sluha za ove preporuke. Pad investicija jednostavno znači da su strani investitori procijenili da je BiH zemlja visokog rizika kako ekonomskog, tako i političkog, pravnog, te da se u BiH ne osjećaju dovoljno sigurni da bi investirali svoj novac.

U cilju pomaganja i podsticanja stranih investicija te unapređenja ukupnog poslovog ambijenta za investitore, protekle sedmice osnovan je Savjet za strane investitore Federacije BiH. Kako je navedeno na osnivačkoj skupštini, osnivanje Savjeta, kojem tehničku podršku pružaju Grupacija Svjetske banke i britanska ambasada u BiH, dio je planiranog unapređenja poslovne klime i konkurentnosti u Federaciji BiH zacrtane Reformskom agendom.

- Želimo ubrzati reformu poslovnog okruženja kroz pojednostavljenje i automatiziranje registracije poslovnih subjekata, kao i procedure za pribavljanje građevinskih dozvola te olakšati izvoz kroz jačanje kontrole kvaliteta usklađene sa zahtjevima EU. Također, potrebni su nam bolji zakoni i prakse za zaštitu investitora, kazao je tom prilikom ministar trgovine u Vladi FBiH i predsjednik Savjeta Zlatan Vujanović.

S obzirom na to da i investitori, a i vlasti u BiH znaju šta je to što nam nedostaje, znaju koji su zakoni potrebni da bi se privukli i pomogli na sve načine investitori, znaju i jedni i drugi na koji način se mogu ubrzati procesi registracije preduzeća, kao i na koji se sve način investitori mogu zaštititi, onda je realno očekivati da će podaci o direktnim stranim investicijama za ovu godinu biti mnogo bolji.

Odnosno, da ćemo naredne godine umjesto naslova “BiH među posljednjim zemljama po konkurentnosti, po pitanju ekonomskih sloboda...” moći čitati o izuzetno velikim investicijama realizovanim u BiH, o pogodnostima koje se nude investitorima koji se odluče ulagati u BiH i slično. Nadamo se da će novoformirani Savjet, ali i već postojeća Agencija za unapređenje stranih investicija, zaista slušati probleme investitora i pokušati ih u saradnji sa vlastima riješiti, a ne samo govoriti šta su problemi. Svi ističu da nam treba bolje poslovno okruženje, vrijeme je da se konačno neko potrudi i da ga napravi.

Piše: Alema Pendek

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.