Analize

Najbolji poslovni potez u februaru: Tri velika preuzimanja

image

Spajanje Kraft Heinza sa Unileverom za koje će biti plaćeno 134 milijarde eura; Heinekenovo preuzimanje brazilske podružnice japanskog Kiring Holdingsa „teško“ 1,025 milijardi eura te odluka Swisslion Takovo da kupi Vršačke vinograde i za to izdvoji 4,6 miliona euro najbolji su poslovni potezi u februaru u svijetu, Evropi i regiji po izboru portala Indikator.ba.

U Bosni i Hercegovini u istom mjesecu nije bilo spektakularnih poslova, a među dvadesetak koji su analizirani na prvo mjesto rangirana je odluka Opštine Breza da prihvati investiciju hrvatske kompanije "Prve gume" u otvaranju pogona za kogeneraciju na biomasu, proizvodnju peleta i postrojenja za suhu reciklažu guma i hidroponiku (proizvodnja organske hrane na vodi).

Vlasnik će uložiti 20 miliona KM i uposliti između 150 i 200 radnika, a opština po hitnom postupku stvoriti pretpostavke za početak investiranja.

Breza se i na ovaj način predstavila kao lokalna zajednica koja rado i efikasno prihvata svakog ozbiljnog ulagača što je do sada rezultiralo otvaranjem brojnih kapaciteta u oblasti proizvodnje hrane, tekstila, građevinartstva i drvoprerade te zapošljavanjem nekoliko stotina radnika.

Na drugo mjesto rangiran je projekt „Sarajevo sajamski grad“ kojim će Centar Skenderija i njegov direktor Amer Kapo sa šest sajmova u ovoj godini Sarajevu pokušati da vrati (u proteklim godinama izgubljeni) ugled dobrog domačina ove vrste privrednih manifestacija.

Uspješan nastup srebreničke firme „Hana“ na sajmu u Berlinu (što je bilo prvo predstavljanje na međunarodnoj privrednoj manifestaciji) našao se na trećem mjestu rang liste najboljih poslovnih poteza u BiH tokom februara ove godine ali tek nakon što su počele da stižu ponude za isporuku zdrave hrane u Tursku i zapadnu Evropu. “Hana” se bavi proizvodnjom, preradom i prodajom voća, voćnih džemova, sokova, slatka i jabukovog sirćeta, kao i suhog voća i do sada je izvozila samo u Švicarsku.

Priredio: Hajdar Arifagić

Biznis.ba / Indikator.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.