Pred slomom

Kakvi su scenariji spašavanja Agrokora

image

Nekoliko je mogućih scenarija za spašavanje Agrokora, a jedan od njih je da dio imovine hrvatskog koncerna preuzme Mercator, piše slvoenski portal Siol.net navodeći da je u posjedu dokumenata grupe povjerilaca, izvještava Indikator.ba.

Iz ovih dokumenata je vidljivo da u taboru imalaca obveznica PIK ( obveznice kojima je Agrokor 2014. finansirao kupnju Mercatora, a vlasnici su uglavnom međunarodni hedge i penzijski fondovi) razmatraju više mogućih scenarija kako bi prije njihovog dospijeća poboljšali mogućnosti za barem djelomičnu naplatu.

U jednom od tih scenarija Agrokor bi dio imovine, kojom je Todorić osigurao ove obveznice, prenio na Mercator. O kojoj imovini je riječ, dokumenti ne otkrivaju samo pokazuju njenu vrijednost - oko 175 miliona eura.

Imaoci ovih obveznica ne bi bili više povjerioci Agrokora ili njegovog holandskog vlasnika, već Mercator. Time bi se riješili svih rizika povezanih s mogućim daljnjim finansijskim rasipanjem Agrokora.

Todorić ne može posegnuti u novčani tok Mercatora. Banke, koje su još 2014. govorile da ga prodaju finansijski slabom vlasniku, tada su zaključile međubankarski sporazum o finansiranju Mercatora, koji slovensku tvrtku štiti od potencijalnog Agrokorovog iscrpljivanja.

Predsjednik Uprave Mercatora Toni Balažic izjavio je juče da je "ugovor o kreditu sklopljen s bankama tako da štiti Mercator". "Redovno poravnavamo svoje finansijske obaveze, obaveze prema zaposlenima i dobavljačima. U Sloveniji čuvamo vodeću poziciju na tržištu. Zbog poteškoća u Agrokoru neće biti otpuštanja u Mercatoru", objasnio je Balažić.

Imaoci obveznica su, prema pisanju portala, za pomoć pri rješavanju Gordijevog čvora u Agrokoru angažirali američku investicijsku banku Moelis & Company. Njen zadatak bit će provjeriti da li je Agrokor možda prekršio obaveze preuzete prilikom izdavanja tih obveznica. Za otplatu obveznica, inače, garantuju Agrokorove podružnice.

Zajednička tačka drugih scenarija je "kontrolirano" spašavanje Agrokora, razvlaštenje Ivice Todorića i ulazak novih vlasnika te postepena prodaja imovine.

Prema jednom scenariju, Pik obveznice bi od međunarodnih investitora otkupili hrvatski penzijski fondovi, koji imaju na raspolaganju viška sredstava a u posljednjih nekoliko godina bili su ključni finansijeri hrvatskih društava koja su u Sloveniji kupovala tvrtke.

Time bi penzijski fondovi po dospijeću obveznica PIK zapravo postali vlasnici Agrokora ili nekih od njegovih zavisnih društava.

Prema drugim informacijama koje kruže među investitorima, PIK obveznice je u posljednjih nekoliko sedmica počeo da kupuje sam Todorić čime pokušava zaštititi sebi leđa. Neki strani analitičari sumnjaju u to jer vjeruju da hrvatski tajkun za to nema dovoljno novca. Posljednjih nekoliko godina Agrokor mu je u prosjeku donio "samo" pet miliona eura dividende.

U svakom slučaju, zaključuje Siol.net, Agrokor čeka restrukturiranje, koje će voditi američka investicijska banka Houlihan Lokey, a nakon toga slijedi prodaja imovine. Već smo izvijestili da je za kupnju Jamnice zainteresirana Coca-Cola.

Koncern Agrokor je direktno uključen u 170 hrvatskih tvrtki. U slučaju finansijskog sloma na udaru bi se našli dobavljači, među kojima su najveće hrvatske prehrambene grupe: Atlantic grupa, Kraš, Podravka, Vindija i Frank.

Do potresa bi došlo i u BiH, obzirom na činjenicu da Agrokor ima veći broj kompanija u našoj zemlji (trgovinski lanac Konzum, Sarajevski kiseljak, Velpro, Distributivni centar Rajlovac) te da kontroliše značajan dio veleprodaje i maloprodaje, te veže veliki broj dobavljača i poslovnih partnera. Također, veliki je i broj zaposlenih koji rade u ovim tvrtkama.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je u srijedu da se "malo smiri lopta" oko Agrokora te poručio da Vlada očekuje da Uprava tog koncerna donosi mudre i korisne odluke za kompaniju i njene partnere.

Bivši ministar finansija Slavko Linić, dugogodišnji član najveće opozicijske stranke SDP-a, smatra da bi Agrokor trebalo spašavati "kontrolirano" u okviru tzv. predstečajne nagodbe.

Iz Agrokora su juče u izjavi za medije saopćili da "sa svojim partnerima analiziraju sve moguće opcije za stabiliziranje poslovanja preduzeća s posebnim naglaskom na zaposlenike, dobavljače, investitore, potrošače i druge partnere".

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.