PREDVIĐANJA ZA BALKAN

Stopa nezaposlenosti u BiH ove će godine pasti na 25,5 posto

image Tine Kračun

Produbljivanje razvojnog zaostatka država u regiji u odnosu na srednju i zapadnu Evropu te smanjena uloga Slovenije u regiji, neke su od glavnih konstatacija iz studije "Analitička predviđanja u 2014 - zapadni Balkan"...

Autor Autor je slovenski ekonomista Tine Kračun iz ljubljanskog Instituta za strateška rješenja.
- BiH je godinu završila s javnim dugom od 42,1 posto BDP-a i ove će ga godine smanjiti na ispod 40 posto, ali ima visoku 27-postotnu nezaposlenost. Stopa nezaposlenosti u BiH ove će godine pasti na 25,5 posto, a lanjski rast BDP-a od 0,5 posto povećat će se na dva posto - navodi se u studiji slovenskog ekonomiste, koji smatra da trendovi pokazuju kako Slovenija gubi svoju nekadašnju ulogu u regiji, odnosno ekonomski utjecaj.
Predviđen rast BDP-a od 0,5 posto BDP-a (Hrvatska) do 4,6 posto (Kosovo) kod država u regiji prenizak je za smanjivanje njihova razvojnog zaostatka za zapadnom Evropom koja će postizati slične stope rasta, navodi studija.
U četiri godine krize Hrvatska je izgubila čak deset godina razvoja, a stupanj razvoja iz predkrizne 2008. godine će postići tek 2020. godine, navodi među ostalim Kračun u studiji.
Ulazak Hrvatske u EU najbolje se odrazio na turizam, a najnegativnije na poljoprivredu, dok je javni dug države povećan na 64,7 posto BDP-a.
Problem s visokim javnim dugom imaju i druge države u regiji, osim BiH, navodi se u studiji.
Hrvatska je ulaskom u EU u očima stranih investitora osigurala nov položaj na zapadnom Balkanu. Strane firme će u bliskoj budućnosti davati prednost Zagrebu pred Ljubljanom, kao centru za upravljanje regionalnih investicija. Unatoč tome, zapadni Balkan za Sloveniju i dalje ostaje najvažniji dio svijeta, navodi studija.
Kračun među ostalim ukazuje i na "novi geostrateški položaj Srbije" zbog partnerskih odnosa s Rusijom i Kinom i određivanja datuma za početak pregovora o članstvu s EU-om.
Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.