new york times

Paul Krugman: Ošta kritika "prevarantske" ekonomije potpredsjedničkog kandidata

image Foto: Paul Ryan, potpredsjednički kandidat Mitta Romneya

Romneyev izbor Paula Ryana za potpredsjedničkog kandidata izazvao je lavinu komentatorskog ushićenja. Sada ćemo, najavljuju kolumnisti jedan za drugim, dobiti pravu raspravu o fiskalnoj budućnosti države. To se moglo očekivati: pustite Tea Party, pravo biračko tijelo g. Ryana su komentatori, koji već nekoliko godina tvrde da je baš on taj Pošteni, Ozbiljni Konzervativac, čiji prijedlozi zaslužuju poštovanje, čak i ako nam se ne dopadaju.

Ali on nije taj, niti su njegovi prijedlozi ozbiljni. Ryanova ekonomija je oduvijek bila prevarantska, iako je, pošteno govoreći, postala još gora otkad je ušao u kampanju.
 
Hajmo reći nešto o tome što se zaista nalazi u Ryanovom planu, i da napravimo razliku između konkretnih predloga i neosnovanih tvrdnji. Još konkretnije, hajmo govoriti o tome – kao što se radi u većini diskusija o budžetu – što bi se trebalo dogoditi u narednih 10 godina.
 
Što se tiče poreza, g. Ryan predlaže velike rezove poreskih stopa za najveće prihode i korporacije. Pokušao je izbjeći uobičajeni proces, gdje porezne prijedloge ocjenjuju nezavisni revizori, ali nestranački Centar za poreznu politiku uradio je proračun, i gubitak prihoda od ovih rezova iznosi 4,3 biliona dolara u narednih deset godina.
 
Što se tiče potrošnje, g. Ryan predlaže ogromne rezove u Medicaidu, prenoseći ga na pojedinačne države, istovremeno smanjujući subvencije usklađene s inflacijom prema projekcijama pod sadašnjim sistemom. Tako će se uštedjeti 800 milijardi dolara. On predlaže slične oštre rezove u bonovima za hranu, čime bi se uštedjelo nekih 130 milijardi, uz gomilu drugih rezova, poput smanjenja pomoći studentima. Budimo blagonakloni i recimo da će se svim tim rezovima uštedjeti bilijun dolara.
 
Povrh toga, g. Ryan ubraja i 716 milijardi u uštedama za Medicare, koje su dio Obaminog zakona o zdravstvu, iako se želi otarasiti svega ostalog iz ovog zakona. Usprkos tome, g. Ryan se sada pridružio g. Romneyu u osudi predsjednika Obame za „rezove u Medicareu"; više o tome kasnije.
 
Dakle, ako saberemo konkretne prijedloge g. Ryana, imamo 4,3 biliona u poreznim olakšicama, djelomično nadoknađenim sa oko 1,7 biliona u smanjenju potrošnje – gdje ove porezne olakšice, gle čuda, neproporcionalno koriste najbogatijem sloju, dok bi rezovi u potrošnji prvenstveno bili na štetu obitelji sa malim primanjima. Sve u svemu, rezultat bi bio uvećanje deficita za oko dva i pol biliona dolara.
 
Međutim, g. Ryan tvrdi da je on borac protiv deficita. Na čemu se zasniva ova tvrdnja?
 
Pa, on kaže da bi nadoknadio porezne olakšice „proširenjem baze", što bi eliminiralo dovoljan broj poreznih odbitaka da se nadoknadi izgubljeni prihod. Koje bi odbitke eliminirao? To ne želi otkriti – i realno, porezni prihod takvog obujma bio bi praktično nemoguć.
 
Istovremeno, on tvrdi da bi napravio još dodatnih rezova u potrošnji. Što bi rezao? Ne želi reći.
 
Dakle, ono što g. Ryan zapravo nudi jesu konkretni prijedlozi koji bi značajno uvećali deficit, plus tvrdnja da on ima tajni plan za porez i potrošnju, koji odbija podijeliti s nama, ali pomoću kojeg će njegov cjelokupni plan postati plan za smanjenje deficita.
 
Ako ovo zvuči kao budalaština, to je zato što to i jest. Pa ipak se „plan" g. Ryana tretira sa velikim uvažavanjem u Washingtonu. Tri vodeće lobističke grupe čak su mu dodijelile nagradu za fiskalnu odgovornost. O čemu se radi?
 
Odgovor je, u osnovi, trijumf stila nad suštinom. Dugoročno, Ryanov plan bi ukinuo Medicare kakav poznajemo – a u Washingtonu, „fiskalna odgovornost" se često izjednačava sa željom da se smanje davanja za Medicare i socijalno osiguranje, čak i ako bi navodne uštede bile potrošene na smanjenje poreza bogatima umjesto na smanjenje deficita. Uz to, samozvani centristi uvijek traže konzervativce koje mogu da hvale, kako bi istaknuli svoj centrizam, a g. Ryan je vješto iskoristio tu slabost, slažući zavodljivu priču, iako mu se brojke ne uklapaju.
 
Sada je pitanje da li nezaslužena reputacija g. Ryana kao poštenog i fiskalno odgovornog može preživjeti njegovo učešće u duboko nepoštenoj i neodgovornoj predizbornoj kampanji.
 
Prvi znak nevolje već je isplivao u obliku pitanja o Medicareu. G. Romney, pokušavajući ponoviti uspješnu republikansku strategiju iz kongresnih izbora 2010, uporno napada predsjednika za iste uštede u Medikeru koje su dio Ryanovog plana. A odgovor g. Ryana kada je to istaknuto bio je nevjerojatno jadan: on je samo uvrstio te rezove, kaže, zato što ih je predsjednik stavio „u nacrt", što god to značilo. Naravno, kakvo god bilo opravdanje g. Ryana, činjenica je da bi bez tih ušteda njegov budžet još više bio plan za povećanje, a ne smanjenje deficita.
 
Nagovještava li onda izbor g. Ryana ozbiljnu kampanju? Ne, zato što g. Ryan nije ozbiljan čovjek – on samo glumi ozbiljnog čovjeka na televiziji.

 

Biznis.ba /NewYorkTimes

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.