prognoze

RBA predviđa povišene cijene sirove nafte do kraja godine

image Foto: Arhiva

Nakon stabiliziranja na nešto nižim razinama u junu, već krajem spomenutom mjeseca te u julu, cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima bilježile rast, koji je nastavljen i u augustu.

Cijena sirove nafte tipa Brent dosegnula je 114 dolara po barelu, a cijena nafte tipa WTI razinu od 96 dolara po barelu. Tako je u posljednjih deset dana cijena nafte tipa Brent porasla za 7%, a tipa WTI za 5,5%, što potvrđuje ponovno povećanje spreada između ove dvije cijene, prenosi SEEbiz.eu.
 
Rast cijena nafte općenito je rezultat nešto povoljnijih ekonomskih pokazatelja iz SAD-a, koji upućuju na brži ekonomski rast najvećeg potrošača sirove nafte, ali i nesigurnosti na strani ponude nafte potaknutih stanjem na Bliskom istoku (Iran i Sirija). Uvođenje embarga od strane Europske unije na uvoz nafte iz Irana razlog je nešto snažnijeg rasta Brent cijena nego WTI cijena (uz permanentni problem gomilanja sirove nafte u unutrašnjosti SAD-a).
 
Ipak, potražnja za sirovom naftom ograničena je još uvijek slabim izgledima ekonomskog rasta. Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) u ovoj se godini očekuje rast potražnje za naftom od 0,9 mb/d u odnosu na prošlu godinu, na 89,6 mb/d, dok bi u sljedećoj godini potražnja mogla porasti za 0,8 mb/d na 90,5 mb/d. Očekivani rast potražnje utemeljen je na blagom ekonomskom rastu najvećih svjetskih privreda, no očekivane stope rasta potražnje i u ovoj i u sljedećoj godini još su daleko od pretkriznih godine. Nadalje, i u ovoj i u sljedećoj godini rastu potražnje više će pridonijeti zemlje koje ne pripadaju skupini najrazvijenijih (OECD) zemalja.
 
U julu je proizvodnja sirove nafte porasla za 0,3 mb/d u odnosu na juli na 90,7 mb/d, pri čemu je proizvodnja zemalja koje nisu članice OPEC-a porasla, dok se proizvodnja članica OPEC-a smanjila za 70 kb/d uslijed smanjenja proizvodnje Irana (embargo na izvoz u EU), Angole i Libije.
 
Iako sa strane potražnje nema snažnijih poticaja rastu cijena nafte, zbog rizika na strani proizvodnje, odnosno zbog nestabilnosti na Bliskom istoku, cijene sirove nafte ostat će visoke do kraja godine.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.