IZDVOJENO
    |    
image
Savez udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine insistira da novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju bude usvojen u Parlamentu do Nove godine. Ako se to ne desi, Savez će tražiti povećanje penzija za deset posto već od januarske isplate, a ako i to izostane, uslijedit će veliki protesti.
image
U Bosni i Hercegovini je u trećem kvartalu ove gоdinе prodato 606 novih stanova, što je u оdnоsu nа treći kvartal prošle gоdinе više zа 27,8 posto, te za 4,1 posto više u оdnоsu nа prоsјеčаn brој prоdаtih nоvih stаnоvа lani.


BiH

image
Iako je došlo do prodaja u protekloj godini, glavne privatizacije u Federaciji ostaju zaustavljene a čini se da je malo ili nimalo apetita za postizanje značajnog napretka u privatizaciji dvije telekomunikacione kompanije u državnom vlasništvu.
image
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na današnji dan država vratila novih 770 miliona dolara i smanjila javni dug na 62,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.
image
Najveća svjetska litij-ionska baterija koju pravi kompanija Tesla ulazi u završno ispitivanje. Završena je instalacija baterije na jugu Australije, tačnije sistema Powerpack kapaciteta 100 megavata.Ne propustite

image

Promovisali Hrvatsku bogatašima pa prikazali Mostar kao Dubrovnik

Britanska agencija i stranica Alux koja se bavi luksuzom i namijenjen je isključivo bogatašima koje savjetuje gdje kupiti jako skupe stvarčice te gdje ljetovati, napravila je novi 17-minutni video o Hrvatskoj.
image

Turisti veoma zadovoljni boravkom u Kantonu Sarajevo

Devedeset posto turista veoma je zadovoljno boravkom u Kantonu Sarajevo, te namjerava pozitivno govoriti o ovoj destinaciji svojoj rodbini i prijateljima/poznanicima.
image

Staromodne firme su kao armije, niko ne voli naređenja, a svi vole zabavnog šefa

Najveća regionalna konferencija o liderstvu i talent menadžmentu DRIVE 2017 održana je u četvrtak u kongresnoj sali hotela Terme u Sarajevu. Glavni govornik i motivator bio je Jesus Vega.
image

U septembru u Federaciji BiH više od 108 hiljada turista

Ukupan broj dolazaka turista u septembru ove godine u Federaciji BiH iznosio je 108.510 što je za 13,9 posto više u odnosu na septembar 2016. godine, a u odnosu na august 2017. manje je za 13,7 posto. Učešće domaćih turista bilo je 18,2 posto, a stranih turista 81,8 posto.


Stanovnici malog sela na jugozapadu Švicarske trebaju glasati o prijedlogu da se strancima za selidbu u selo ponudi novac. Prijedlog je uslijedio nakon egzodusa iz Albinena u posljednjih nekoliko godina. Mnoge kuće u selu koje se nalazi u blizini Leukerbada u Valaisu trenutno se koriste samo za odmor.
image
Američka pjevačica Beyonce našla se ove godine na prvom mjestu Forbesove liste najplaćenijih žena u muzici, budući da je njena zarada prije oporezivanja dosegla 105 miliona dolara.
image
Amazon je nedavno objavio da je kupio prava za snimanje serije "Gospodar prstenova", kao i da će to biti najskuplja serija u historiji televizije.
image
Štednja stanovništva u BiH na računima u bankama dostigla je historijski maksimum od čak 11,2 milijarde KM, ali nadležne institucije kao zmija noge kriju podatak o broju štediša.
image
Osnivač Microsofta Bill Gates uložit će 100 miliona dolara u osnivanje fonda i startupe čiji će cilj biti borba protiv Alzheimerove bolesti, piše Reuters.
image
Tri najbogatije osobe na svijetu su Bill Gates, Jeff Bezos i Warren Buffett i zajedno imaju novca koliko i polovina siromašnih ljudi u SAD-u, odnosno 160 miliona ljudi.
image
Dokumenti nazvani Paradise Papers otkrivaju da je šampion Formule 1 Lewis Hamilton izbjegao plaćanje poreza na privatni avion vrijedan 17 miliona funti.
image
Američki pjevač Michael Jackson prvi je na listi mrtvih zvijezda sa najvećim primanjima, koje je sastavio časopis "Forbs“.
image


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.