IZDVOJENO
    |    
image
Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Francisco Parodi potvrdio je za "Avaz" da će Odbor direktora ove međunarodne finansijske institucije 7. septembra zasjedati u Washingtonu, kada se očekuje odluka o odobrenju kreditnog aranžmana za BiH.
image
U tradicionalno industrijskom kantonu kakav je Zeničko-dobojski, sve više ljudi se okreće poljoprivredi.


image
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi sutra da se izjasni o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.
image
Neto profit Aeroflota dostigao je 2,5 milijardi rubalja (38,4 miliona dolara) u prvoj polovini ove godine, prema međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (IFRS), saopštio je danas ruski avio-prevoznik.Ne propustite

image

FOTO: "Bema" predstavila cipele za Melaniju Trump

Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće "Bema" iz Banjaluke, danas je predstavio dva para cipela koja je ova banjalučka firma poslala Melaniji Trump, supruzi Donalda Trumpa, kandidata za predsjednika SAD-a.
image

Tradicionalna bosanska jela od sada i na aplikaciji za pametne telefone

Korisnici mobilnih sistema Androida i iPhonea od danas mogu koristiti novu aplikaciju, prvi "Online tradicionalni kuhar sarajevske čaršije" u kojem će pronaći recepte za slatka i slana jela te pića tradicionalne starogradske sarajevske kuhinje, kao i mapu restorana i aščinica gdje ta jela mogu i okusiti.
image

Zuckerberg donira 
prvih 95 miliona dolara

Zuckerberg i supruga Priscilla Chan objavili su ovaj plan neposredno nakon rođenja kćeri Maxime prošle godine.
image

Otišao u Kanadu sa 20 dolara, sada zarađuje milione

U Kanadu je otišao sa samo jednim koferom koji je vrijedio 20 dolara, a danas Robert Herjavec posjeduje kompaniju koja zarađuje stotine miliona dolara.


Jennifer Lawrence je, prema magazinu Forbes, sa 46 miliona dolara najplaćenija glumica u proteklih godinu dana.
image
Melbourne je najbolji grad za život na svijetu već šestu godinu zaredom, prema globalnom istraživanju ekonomista koje obuhvata najbolja mjesta za život.
image
Čuvena Playboy vila ima novog vlasnika, 33-godišnjeg direktora investicijske firme Metropoulos/Co. Darena Metropoulosa, javlja Anadolu Agency (AA).
image
Francuski nogometni reprezentativac Paul Pogba i službeno je postao novi član Manchester Uniteda, te vlasnik najskupljeg transfera u povijesti nogometa.
image
Akcioni film "Jason Bourne" s glumcem Mattom Damonom prošle je sedmice zauzeo prvo mjesto američkog box officea.
image
Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos bogatiji je od Warrena Buffeta, što ga trenutno čini trećim najbogatijim čovjekom na svijetu.
image
Miralem Pjanić uvjerljivo je najskuplji bosanskohercegovački fudbaler prema najnovijim istraživanjima tržišnih vrijednosti igrača koje je proveo specijalizirani njemački portal Transfermarkt.
image
Prema najnovijoj Forbesovoj listi, Dwayne Johnson je najplaćeniji glumac na svijetu sa zaradom od 64,5 miliona dolara.
image


Priča sedmice

image
Kod Marine i Marune u Novom Goraždu

Dva puta počinjali od nule, sada primjer uspješnog biznisa

Mladi supružnici Marina i Veljo Droca iz Novog Goražda razvili su pravi porodični biznis. Bave se otkupom gljiva i ljekobilja, malina, kupina, divljih jagoda, smrekove bobe, jednostavno svega što priroda često zna darovati onima koji prepoznaju njene blagodati.