ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Mirko Šarović: Do kraja maja BiH će postati punopravna članica WTO-a

image Mirko Šarović

Bosna i Hercegovina u maju će postati punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), potvrdio je za „Avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Elitna organizacija

Dodao je da su u sjedištu WTO-a u Ženevi protekle sedmici održani završni pregovori za prijem naše države u punopravno članstvo u ovoj elitnoj međunarodnoj organizaciji.

 - Održana je sjednica specijalne radne grupe WTO-a i usvojena je mapa puta za punopravno članstvo naše države - naglasio je Šarović.

On je pojasnio da taj dokument predstavlja detaljni akcioni plan za članstvo te predviđa da naša država završi sve aktivnosti na tom putu do kraja maja.

 - Razumijemo da je to ambiciozan akcioni plan, ali imamo razloge za optimizam. Prije svega, taj dokument prihvatili su svi ambasadori država članica WTO-a. Najbitnije je da smo na ovom sastanku u Ženevi dobili podršku Sjedinjenih Američkih Država, Kine, ali i drugih svjetskih sila - kazao je Šarović.

Govoreći o preostalim pregovorima s Ukrajinom, Rusijom i Brazilom, Šarović je naglasio da su, praktično, završeni pregovore s Ukrajinom.

Tehničke stvari

 - S Ukrajinom su ostale samo tehničke stvari da se dogovore, sve tarifne linije su dogovorene. Izuzetno mi je drago da su znatno napredovali i pregovori s Rusijom, posebno kada je u pitanju trgovina naftom i naftnim derivatima – istakao je Šarović.

Ministar ističe da je u pregovorima s Brazilom ostala neusaglašena samo jedna tarifna linija, ali da ne vjeruje da će ona predstavljati poseban problem.

 - Vjerujem da ćemo uspjeti završiti sve ove preostale stvari u naredih mjesec dana – zaključio je Šarović.

Podrška prvog čovjeka WTO-a 

Ministar Šarović dodao je da je održao i poseban sastanak s prvim čovjekom WTO-a Robertom Azevedom (Roberto Azevedo), koji ga je primio u sjedištu ove organizacije u Ženevi.

 - On je, također, podržao ovaj akcioni plan i punopravno članstvo naše države u maju. Obećao mi je da će sa svoje strane podržati sva naša nastojanja, što je veoma značajno - kazao je Šarović.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.