Ambasador Islamske Republike Iran u BiH

Heidari: Iran i BiH sve bolje surađuju

image Mahmoud Heidari

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari za Oslobođenje govori o godišnjici Islamske revolucije, nedavnim demonstracijama, odnosima sa SAD-om, političkoj i privrednoj suradnji sa našom zemljom...

Ambasadore Heidari, od Islamske revolucije su prošla gotovo četiri desetljeća. Kako danas izgleda Islamska Republika Iran?

- Islamska revolucija je važna prekretnica u historiji Irana, to je revolucija kojom se zemlja oslobodila despotizma i kolonijalizma te je učešćem i željom naroda i uz slogan “nezavisnost i sloboda” uspostavljen novi vid političkih sistema svijeta i utemeljena je Islamska Republika Iran. Islamska revolucija je oslobodila Iran od ovisnosti o strancima i sudbinu zemlje je stavila na raspolaganje narodu.

Tokom skoro 40 godina naš narod kroz teški lavirint ove revolucije nikada nije izgubio svoj put i pravac, prebrodio je probleme i na međunarodnoj sceni je okolnosti prijetnji i rata pretvorio u mir. Privreda Irana se danas kreće ka procvatu i razvoju i rastu od osam posto, a infrastruktura u oblastima nafte, transporta, poljoprivrede i industrije se čvrstim koracima iz dana u dan kontinuirano razvija.

Snažan razvoj

Zdravstvo, obrazovanje i odgoj, znanosti, socijalna skrb i istraživanja su u fazi procvata i dinamika naučnog napretka Irana je, prema izvještaju međunarodnih znanstvenih krugova, jedanaest puta veća od prosječne brzine razvoja nauke u svijetu, a Iran trenutno, na osnovu podataka međunarodnih organizacija, zauzima 12. poziciju u svijetu po proizvodnji znanja. Iran danas, prolaskom skoro 40 godina, raspolaže dovoljnom snagom i znanjem za sopstveni razvoj i na naše zadovoljstvo, svjedoci smo različitih dostignuća iranske omladine u raznim oblastima.

Na ulicama Teherana nedavno su održane demonstracije zbog nezaposlenosti, rasta cijena hrane i drugih dobara, a protesti su ugušeni nakon nekoliko dana. Šta se dešava?

- Prema Ustavu i građanskim pravima, građani su potpuno slobodni u iskazivanju kritika i čak svojih negodovanja. Prije otprilike dva mjeseca počele su mirne demonstracije u jednom od gradova Irana koje su informativno popratili državni mediji. Nakon toga, određeni faktori su pokušali, korištenjem virtualnog prostora, web sajtova i društvenih mreža, ove demonstracije proširiti na druge gradove i iste iz mirnog stanja pretvoriti u nerede, uništavanje javne imovine i napad na policiju. Nažalost, u nekim gradovima to se i desilo, no, suprotno tvrdnjama stranih medija, broj učesnika je bio veoma ograničen.

Treba praviti razliku između legitimnih zahtjeva i mirnih demonstracija s jedne, te nereda i sabotaže, s druge strane. Ako mislite na ovo drugo, da, to je završeno i budite sigurni da Islamska Republika Iran opet ostaje najstabilnija zemlja na Bliskom istoku. Međutim, ukoliko mislite na mirne demonstracije i iskazivanje građanskih zahtjeva, i u Islamskoj Republici Iran, kao i mnogim drugim demokratskim državama smo bili i bit ćemo svjedoci ovakvih demonstracija.

Nacionalna sigurnost, mir i nacionalna kohezija, jedinstvo i bratstvo su najveći kapital Irana u kriznom regionu Bliskog istoka i u našoj zemlji svi narodi i sljedbenici svih mezheba žive skupa i bratski, a narod je na izborima pokazao kako je osjetljiv vezano za nacionalne interese i budućnost svoje zemlje. Iranski narod uvijek dobro razumije osjetljive okolnosti u zemlji, regionu i svijetu i kretaće se prema naprijed na osnovu svojih nacionalnih interesa.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog mjeseca je donio odluku o produženju Nuklearnog sporazuma s Iranom, iako je ranije najavljivao da će se povući iz dogovora. Kakvi su trenutni odnosi SAD-a i Irana?

- Problemi u odnosima između Irana i Amerike nisu samo oko Nuklearnog sporazuma i narod Irana je svjedok jedne historije lošeg političkog ponašanja američkih zvaničnika. Počev od državnog udara s ciljem rušenja nacionalne vlade Irana prije otprilike 70 godina pa do vojnog napada na teritorij Irana, podržavanja režima Sadama Huseina u ratu sa Iranom, napada na iranski putnički avion i nepravednih međunarodnih sankcija, svi ovi događaji su razlog da iranski narod nema povjerenja u američku vladu. S druge strane, američka vlada je najvažniji saveznik izraelskog režima koji je u regionu činio i čini nepravdu prema ugroženom narodu Palestine i drugih regionalnih zemalja, a nedavno smo bili svjedoci kakav je stav zauzela u vezi sa legalnim glavnim gradom palestinskog naroda.

Poštujemo sporazum

No, Nuklearni sporazum se ne ograničava samo na mišljenje američke vlade, nego je jedan multilateralni sporazum i jedan relevantan međunarodni dokument potvrđen od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda tako da ga jedna strana ne može samostalno ukinuti. Građani širom svijeta su dobro vidjeli da su, kada je predsjednik Amerike donio stav oko jedne multilateralne međunarodne obaveze, odmah velike svjetske zemlje i Europska unija zauzele poziciju naspram Amerike. Mi ćemo, što se tiče Nuklearnog sporazuma kao jednog multilateralnog međunarodnog sporazuma, sve dok naša prava budu osigurana, u sklopu nacionalnih interesa naše zemlje poštivati ovaj sporazum. Mi smo do sada surađivali s Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju i surađivat ćemo s njom u okviru međunarodnih konvencija i Nuklearnog sporazuma. Međutim, ako jednoga dana naši nacionalni interesi ne budu osigurani i suprotne strane budu željele pogaziti svoje obaveze, one trebaju znati da će im Iran recipročno odgovoriti.

Na koji način Iran i BiH mogu poboljšati ekonomsku saradnju? Koji proizvodi iz BiH bi lako mogli naći put do iranskih kupaca?

- Nakon raspada Jugoslavije i promjene sistema vlasti na Balkanu, Islamska Republika Iran je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine te je na dnevni red stavila političke, ekonomske i kulturne odnose sa ovom zemljom, a otvaranjem Ambasade u najtežim ratnim okolnostima i periodu opsade Sarajeva obznanila je svoju odlučnost i opredjeljenje za širenje suradnje. Tokom proteklih 25 godina realizirane su posjete zvaničnika dvije države na različitim nivoima i trenutno se, takođe, odvija dobra politička suradnja.

Što se tiče privredne dimenzije odnosa, takođe, od samog početka uspostave odnosa između dvije zemlje potpisani su brojni privredni sporazumi između dvije zemlje u oblastima trgovine, bankarske suradnje, zajedničkih investicija, transporta, suradnje privrednih komora... Prije sankcija obim trgovinske razmjene dvije zemlje je bio dostigao 25 miliona eura. Međutim, nažalost, taj se iznos, uvođenjem sankcija Europske unije, smanjio i iranske i bh. kompanije su se suočile sa restrikcijama. No, sada su okolnosti promijenjene i odnosi dvije zemlje nakon ukidanja nepravednih međunarodnih sankcija bilježe trend rasta te smo svjedoci povećane komunikacije između trgovinskih kompanija i investitora iz dvije zemlje i uskoro će biti obavljeni razgovori zvaničnika dvije zemlje o preferencijalnoj trgovini.

Novi iranski zakoni, poput Zakona o promociji stranih investicija i Zakona o podršci stranim investitorima, stvorili su izvrsne privlačnosti za investiranje u Iranu. U tim novim zakonima ukinuta su ranija ograničenja i omogućeni su registracija stranih kompanija u Iranu sa stopostotnim stranim kapitalom i neograničen transfer kapitala i dividende.

Olakšice privrednicima

Prisutnost ekonomsko-trgovinskih i investicijskih projekata u Bosni i Hercegovini, kao i tehničkog znanja i volje u dvjema zemljama, spada u potencijalne kapacitete koji se mogu iskoristiti. Trebamo pripremiti okolnosti za aktivnosti privatnih sektora i bankarsku suradnju dvije zemlje, te otklanjanjem prepreka stvoriti neophodne olakšice za uspostavu platnog prometa i lakšu suradnju privrednika dvije zemlje. Razvoj turizma je jedna od adekvatnih oblasti za suradnju dvije zemlje u vezi s kojom se trebaju uvesti potrebne olakšice za putovanje turista i komunikaciju među građanima dvije zemlje. Bh. biznismeni mogu preko Irana ostvariti pristup azijskom tržištu, a iranski putem Bosne i Hercegovine tržištu Europske unije. Trebam reći da su privredni kapaciteti dvije zemlje mnogo veći od sadašnjeg nivoa i pred dvjema zemljama su brojne mogućnosti suradnje na ekonomskom planu, posebno u oblastima energije, petrohemije, poljoprivrede, turizma i u različitim industrijama.

Ja i moji suradnici u Ambasadi Islamske Republike Iran u Sarajevu ulažemo napore za razvoj privredno-trgovinskih odnosa i suradnju privatnih sektora dvije zemlje i pozdravit ćemo i koristiti prijedloge bh. privrednika.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.