Šerif Isović

Neki ne žele pravednu Poreznu upravu, a bez toga nema ni normalne države

image Šerif Isović

Sjednica Vlade Federacije BIH prekinuta je na dopuni dnevnog reda koju je predložila ministrica financija Jelka Miličević iz HDZ-a BIH. Ona je predložila prijedlog odluke o prestanku važenja Odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH (PU) i prijedloga o razrješenju vršioca dužnosti direktora i zamjenika direktora i novom imenovanju ovih vršioca dužnosti.

Iz svega je bilo jasno da HDZ BIH želi smjenu dosadašnjeg v. d. direktora PU Šerifa Isovića, odnosno da onemogući njegovo imenovanje na dužnost direktora. Inače, Isović je nakon provedenog konkursa po mišljenju Agencije za državnu službu, ispunio uslove za postavljenje na mjesto direktora PU FBIH.

U izjavi za Vijesti.ba Isović kaže da je sve jasno.

- Neke ne zanima država i Porezna uprava, već uticaj koji se može vršiti preko Porezne uprave FBIH. Ja tu nisam bitan i bilo ko da je radio kao ja doživio bi isto. Oni neće pravednu, racionalnu i efikasnu Upravu, već Upravu kakva je bila prije mene. A kakva je Porezna uprava takva je i država, nema pravedne i normalne države bez pravede i normalne Porezne uprave. Oni hoće da zaštite one koji nisu radili i ne žele da rade u skladu sa zakonom, kaže Isović za Vijesti.ba.

Današnju sjednicu je prekinuo federalni premijer Fadil Novalić uz obrazloženje da nije siguran u zakonitost predloženih odluka. Novalić je rekao da je Isović profesionalac koji je ušao u “do sada zaštićena i javna i privatna poduzeća” te da jedini razlog zašto je prekinuo sjednicu to što ga propisi obavezuju da se osigura zakon rad Vlade u šta ovaj put, kako je rekao, nije bio siguran.

- Od mene se na današnjoj sjednici tražilo da nezakonito poništim mišljenje Agencije za državnu službu, na što nisam bio spreman, rekao je Novalić.

Inače, od dolaska Isovića na čelo PUFBIH naplata javnih prihoda povećana je  za milijardu i 23 miliona KM na godišnjem nivou.

Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.