Redžo Kurić

Bajramović se bori za radnike u javnom, a zanemaruje 150 hiljada radnika iz realnog sektora

image

Krovna državna sindikalna organizacija Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti novog predsjednika, a delegati na kongresu će birati između Selvedina Šatorovića i Redže Kurića. O predstojećim izborima unutar sindikata ali i o novom sindikalnom organizovanju razgovarali smo sa Reždom Kurićem.

Kurić je aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira. Govoreći i motovima svoje kandidature Kurić ističe da želi ponuditi novi koncept sindikalnog djelovanja.

"Smatram da nam je potreban jedan novi pristup u sindalnom djelovanju pri čemu bi se više pažnje posvetilo radnicima u realnogm i proizvodnom sektoru, nego li u javnom sektoru kao što je to do sada slučaj", kazao je Kurić za Vijesti.ba.

On navodi da je aktuelno sindikalno rukovodstvo zanemarilo interese radnika i realnom sektoru. Skoro 150 hiljada ljudu, naglašava Kurić, radi u realnom sektoru, a o njihovim interesima niko ne vodi računa, niti je u proteklom periodu rukovostvo Saveza samostalnih sindikata kao primarni interes postavljalo zaštitu interesa tog dijela radniče klase, bez čijeg rada i doprinosa naglašava Kurić, zavisi cjelokupan sistem.

Kurić posebno ističe da će ukoliko dođe na čelo Saveza samostalnih sindikata zalagati se za povećanja cijene rada radnika u realnom sektoru, i za potpisivanje granskih i kolektivnih ugovora, ali i to da će pružiti podršku svim reformskim procesima koji budu vođeni u tome pravcu.

Na pitanje da li aktuelni sindikat dovoljno na tome planu radi sa radnicima u privatnom/ realnom sektoru, Kurić odgovara da rukovodstvo do sada na to nije ni pomišljalo, stoga takav pristup predstavlja jedan novi koncepet u sindikalnom djelovanju za koji smatra da je nužan kada je riječ o interesima i radnika, i poslodavaca ali i proizvodnje uopće.

On dodaje da u uređenim zemljama Evropske unije postoji sindikalno organizovanje u realnom sektoru, dok je sa druge strane u Bosni i Hercegovini to zanemareno.

Kurićev protukandidat na izborima za čelnika Saveza samostalnih sindikata BiH je Selvedin Šatorović inače blizak dugogodišnjem i donedavnom predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismetu Bajramoviću.

Upravo je ovaj dio sindikata okupio se na protestu na platou ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u kojoj je danas  održana vanredna sjednica Predstavničkog doma.

Povod za dolazak Šatorovićevih sindikalaca je njihovo nezadovoljstvo najavljenim novim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je predložena prva tačka dnevog reda za ovu sjednicu.

Sa druge strane Kurić za Vijesti.ba kaže da se radi o potpunoj politizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Proteste je nazvao lakrdijom i dodao da se aktuelno rukovodstvo sindikata otuđilo od radnika kao što se političar otuđili u naroda. Uz to je ponovio da su onakvi protesti upravo izraz borbe za jedan manji broj radnika u javnom sektoru dok većina radnika od toga nema koristi.

Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.