Direktorica Addiko Bank d.d. Sarajevo

Pašić: Za kredit trebalo 77, a sada samo 7 stranica dokumenata

image Sanela Pašić

O rezultatima koje je Addiko banka ostvarila u prethodnoj godini, o promjeni koja je nastupila rebrendiranjem, ali i prihvatanjem novih tehnologija, razgovarali smo sa Sanelom Pašić, direktoricom Addiko Bank d.d. Sarajevo.

Kakvi su rezultati Addiko banke na kraju 2017. godine. Da li ste zadovoljni?

- Ono što smatramo posebnim dostignućem u prošloj godini je profitabilno poslovanje. Naime, prošlu smo godinu, nakon višegodišnjih gubitaka, završili pozitivno, sa profitom nešto većim od planiranog, što je, ako uzmete u obzir relativno kratko vrijeme od početka restrukturiranja, zaista uspjeh.

Zdravi klijenti

Rasli smo u svim segmentima. S druge strane, rast nije bio nauštrb kvalitetnog upravljanja rizicima - tu smo i dalje vrlo konzervativni i strogi. Želimo rast, ali vodimo računa da to budu zdravi klijenti, sa stabilnim i kvalitetnim poslovanjem. Omjer prihoda i troškova još nije na zadovoljavajućem nivou, ali je značajno poboljšan. To nam je jedan od izazova kojem ćemo se značajnije posvetiti u narednom periodu. Generalno posmatrajući, za ovakve rezultate nije zaslužno samo nekoliko mjera, već čitav niz aktivnosti koje smo tokom protekle godine preduzeli. Ovakav rezultat je refleksija svega što smo uložili u stabilizaciju poslovanja, a prvenstveno timskog rada zaposlenih.

Na čemu je bio fokus banke u godini koja je iza nas?

- Godina iza nas je bila godina promjena i restrukturiranja u svakom pogledu. Primarno smo bili fokusirani da pojednostavimo poslovanje klijenata sa bankom, tj. da se riješimo ogromne papirologije i komplikovanih procedura. Prije je za realizaciju kredita bilo potrebno 77 stranica dokumenata, sada su svedene na svega sedam. Jednako su informativne, ali puno jednostavnije i prosječnom klijentu čitljivije. Trudimo se u svakodnevnom kontaktu sa klijentima da izbjegnemo težak ekonomski rječnik i da klijentima objasnimo karakteristike nekog proizvoda koristeći jasnije izraze. Uprostili smo i izbor proizvoda, ali i njihovu prezentaciju.

Što se tiče naše ponude klijentima, odlične rezultate bilježimo sa našim kreditima za refinansiranje. Klijenti, također, sve više uviđaju prednosti korištenja paketa računa naspram korištenja pojedinačnih usluga. Dijelom je to tako što su klijenti sve više informatički, ali i finansijski pismeni, pametni telefoni su jeftiniji i dostupniji širokom krugu građana, pa su proizvodi kao mobilno ili elektronsko bankarstvo jako popularni jer štede i vrijeme i novac.

Sadržajno su nam paketi računa bili prilično siromašni, ali smo to izmijenili uvođenjem nova tri paketa, znatno sadržajnija i sa cijelim nizom pogodnosti kako bankarskih, tako i nebankarskih.

Šta se promijenilo otkad je javnosti prezentiran novi Addiko brend?

- I prije nego smo zvanično postali Addiko Bank, dok smo još bili u pripremama za rebrending, pred nama je bio cilj da nakon restrukturiranja poslovanja budemo među top pet bankarskih grupacija na tržištima na kojima poslujemo. U BiH idemo sigurnim putem prema tom cilju. Rebrending nije bio samo kozmetička promjena i on je samo mali, mada najvidljiviji dio promjena kroz koje smo prošli i još prolazimo. Promjena je krenula iznutra, s ciljem da klijentima i isporučimo ono što smo obećali: jasno, jednostavno i direktno bankarstvo. Poslovanje je presloženo, komplikovane procedure pojednostavljene, broj proizvoda sveden na razumnu mjeru, a proizvodi grupisani kako bi klijentima bili jasniji. Slikovito rečeno - nema više sitnih slova.

Digitalizacija je neizbježna u svim segmentima poslovanja, pa i u bankarstvu, na koji način Addiko banka prihvata nove digitalne trendove?

- Volimo da nas percipiraju kao modernu, digitalnu banku, jer se trudimo da to istinski i budemo. Postavili smo visoko letvicu kada smo uveli našu uslugu Addiko Chat Banking na Viberu. Bili smo među prvim bankama u svijetu koje su omogućile transakcije pomoću Viber platforme i vidimo da banke prate ove naše trendove. Nove tehnologije, bez sumnje, redefinišu poslovanje i idemo ukorak s njima.

Jednostavnost

Pojednostavili smo proces otvaranja računa i pomoću online računa sveli ga na samo jedan dolazak u banku. Trenutna zakonska regulativa nas koči da to bude u potpunosti online, odnosno bez dolaska u banku. Krajem prošle godine smo napravili i redizajn našeg internet i mobilnog bankarstva, čineći ga praktičnijim i jednostavnijim za korištenje običnim korisnicima.

Naše sestrinske banke u Sloveniji i Hrvatskoj uvele su digitalne poslovnice, u kojima je sve automatizovano. Dovoljno je da imate ličnu kartu i možete u veoma kratkom roku dobiti kredit. Kod nas još nije takva situacija, ali idemo sigurno u tom smjeru. To je trend koji će vrlo brzo doći i u našu zemlju.

Addiko banka u javnosti je, nažalost, poznata i po problemu CHF kredita, kakvo je trenutno stanje, za koliko klijenata je nađeno rješenje?

- CHF krediti su često medijska tema, iako uglavnom neopravdano. Addiko banka je naslijedila ovaj portfolio CHF kredita. To je jedno od pitanja kojim smo se odmah počeli baviti. Mislim da smo iskazali i više nego dobru volju da riješimo naslijeđeni problem kroz konverziju uz značajne otpise, a što nas je u prošloj godini koštalo preko 30 miliona KM, kroz direktne otpise dijela kredita klijenata. Od nekadašnjih 12.500 klijenata koji su imali CHF kredit, danas je taj broj sveden na 6-7 posto i svakodnevno se smanjuje. Posebno me raduje činjenica da su i neki vrlo aktivni članovi Udruženja Švicarac promijenili tokom nekoliko prethodnih mjeseci svoje mišljenje, shvatili da je konverzija optimalno rješenje i konvertovali svoje CHF kredite. Nadam se da će i ostali krenuti tim putem. Mi želimo riješiti ovo pitanje, a vjerujemo i da veliki broj preostalih klijenata također želi postići dogovorno rješenje. Nažalost, nekoliko pojedinaca, zbog nekih njima poznatih razloga, svjesno radi na kočenju rješenja ovog pitanja. Među tim pojedincima, koji su vrlo glasni dok protestuju, ima mnogo onih koji godinama nisu uplatili nijednu KM svog duga i konverzija im ništa ne znači jer ne žele uopće vraćati kredite. Jednostavno su sebi dali pravo da ne vraćaju novac koji su posudili od banke. Imamo informacije da se neki ljudi iz Udruženja Švicarac planiraju kandidovati na narednim izborima, pa ovo pitanje koriste kao odličan teren za pripremu predizborne kampanje.

Pitanje CHF kredita, iako često vrlo bučno, relativno je malo i skoro riješeno. Mi smo odlučni da ga privedemo kraju i stavimo iza sebe.

Na koji način će se Addiko banka boriti za bolje mjesto u narednoj godini?

- I dalje ćemo se truditi da budemo što efikasniji u svakom segmentu, zadržat ćemo fokus na najbitnijim stvarima i trudit ćemo se da što jednostavnije komuniciramo sa klijentima.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.