Generalni direktor ProCredit Bank

Edin Hrnjica: U 2018. ćemo plasirati više od 300 miliona KM kredita

image Edin Hrnjica

U intervjuu za Oslobođenje generalni direktor ProCredit Bank govori o kreditiranju MSP-ova, sredstvima iz EU fondova...

Znamo da je fokus poslovanja ProCredit Bank finansiranje malih i srednjih preduzeća, pa koliko je sredstava izdvojeno u proteklom periodu za tu namjenu? Kakav je interes MSP-ova za finansiranje iz vaših programa?

- ProCredit Bank je u 2017. godini malim i srednjim preduzećima isplatila više od 250 miliona KM. ProCredit Bank je za svoje klijente osigurala i pristup povoljnim kreditnim i garantnim linijama Evropske investicione banke i Evropskog investicionog fonda. Kada su u pitanju garantne linije, ProCredit Bank je stavila u funkciju više od 100 miliona KM garantnih linija i planirano je da se u 2018. plasira dodatnih 140 miliona KM. U okviru ovog iznosa nalazi se i nedavno potpisana garantna linija COSME, s kojom je osigurano 60 miliona KM za mala i srednja preduzeća, a koju u BiH nudi samo ProCredit Bank. Budući da ove linije daju značajne pogodnosti kada su u pitanju ne samo kamatne stope nego i smanjenje drugih zahtjeva poput kolateralne pokrivenosti, interes kod naših klijenata je svakako značajan, o čemu svjedoči i brojka da smo do sada imali oko 300 preduzeća koja su koristila plasmane obezbijeđene garantnim linijama.

Na koji način pomažete klijentima u dobijanju sredstava iz EU fondova, koliko su oni zainteresovani i upoznati s mogućnošću dobijanja tih sredstava?

- Naši savjetnici za poslovanje sa privredom su kontinuirano na terenu gdje pružaju informacije klijentima o pogodnostima dobijanja ovakvih sredstava, čime ProCredit Bank aktivno promovira prednosti finansiranja iz kreditnih i garantnih linija koje dolaze iz EU fondova.

Nove vrijednosti

Sudeći po broju firmi koje sam već naveo, mogu kazati da je interes zaista veliki. Savjetnici za poslovanje sa privredom također savjetuju klijente o načinu i procedurama aplikacije, a tu su i da pruže uslugu detaljnog savjetovanja o adekvatnoj strukturi finansiranja.

Zašto ProCredit Bank insistira na poslovanju sa MSP-ovima? Ponekad takav fokus jedne banke ne mora uvijek biti i najbolje rješenje, s obzirom na poteškoće u poslovanju sa kojima se susreću poduzetnici?

- Mala i srednja preduzeća u EU su prepoznata kao najbitniji faktor ekonomskog razvoja. Naime, mala i srednja preduzeća čine 99 posto poslovne aktivnosti u EU i zapošljavaju 2/3 aktivne radne snage. BiH nije na tom nivou, ali sasvim sigurno se krećemo u tom smjeru. ProCredit Bank se opredijelila da bude partner malim i srednjim preduzećima u 14 zemalja u kojima posluje, pa tako i u BiH. Ponekad je to možda teži put za jednu banku, imajući u vidu sve prepreke s kojima se susreću mala i srednja preduzeća, ali naša načela poslovanja koja snažno podržavaju i promovišu naši dioničari, nalažu nam da u tome i istrajemo. Mi smo tu, prije svega, da pomognemo upravo MSP-ovima kako bi na efikasniji način podigli razinu svoje konkurentnosti na tržištu. Veoma nam je drago kada vidimo da su mala i srednja preduzeća s kojima poslujemo kreirala nove vrijednosti i stvorila radna mjesta ili da su ostvarila plasman na zahtjevna strana tržišta, te na taj način zaposlila još više radnika. Tada smatramo našu misiju ispunjenom. S druge strane, osjećamo da naši klijenti, vrijedni ljudi širom BiH koji predano rade kako bi ostvarili svoje poslovne vizije, cijene naše napore. Takav odnos banke i klijenta neminovno rezultira jednom vrstom dugoročnog povjerenja i partnerstva.

S kojim malim i srednjim preduzećima najviše sarađujete, koje su oblasti najzastupljenije, a kojih je najmanje?

- ProCredit Bank sarađuje, prije svega, sa malim i srednjim preduzećima koja redovno izmiruju svoje obaveze prema državi, svojim zaposlenicima, te partnerima, odnosno dobavljačima. Naši klijenti su privatne kompanije sa uspješnim biznis-modelima i jasnom vlasničkom strukturom, kompanije koje doprinose rastu i razvoju bh. privrede. Kada je u pitanju finansiranje, ProCredit Bank je usmjerena na proizvodnu djelatnost koja generalno zapošljava najveći broj ljudi, ulaže u inovativna tehnološka rješenja i proizvodi dodatnu vrijednost.

Dinamična godina

Također, finansiramo i ugostiteljska, transportna preduzeća, a na sve više interesovanja za ove linije nailazimo i kod kompanija koje se bave turizmom, što je ujedno i sektor koji se sve značajnije razvija. Treba istaći da u posljednjih nekoliko godina bilježimo značajniji rast poslovanja u metaloprerađivačkom i drvoprerađivačkom sektoru, kao i u sektoru turizma, mada je činjenica da u svim poslovnim segmentima postoje kompanije koje su jako dobre i kvalitetne u svemu onome što rade.

Koliko novca planirate izdvojiti za kreditiranje MSP-ova u narednoj godini?

- Prognoze su da ćemo malim i srednjim preduzećima u 2018. godini plasirati više od 300 miliona KM kredita, te staviti u funkciju preko 100 miliona KM garantnih linija.

Kako biste ocijenili 2017. godinu i kakva su Vaša očekivanja/planovi za 2018?

- Godina koja je iza nas za ProCredit Bank bila je veoma dinamična. Pokrenuli smo veliki broj projekata koji su pratili trend digitalne transformacije bankarstva. Godina je bila uspješna utoliko što smo ostvarili rast od 21 posto zaključno sa novembrom u željenom segmentu malih i srednjih preduzeća. Ono što dosad možda nismo pomenuli, a jako nam je važno, jeste i segment kredita sa eko-komponentom. Naime, gotovo 15 posto našeg kreditnog portfolija čine krediti namijenjeni za ulaganja u ekološki efikasne projekte (u apsolutnom iznosu oko 50 miliona KM). Nadalje, investirali smo u jednostavnost i dostupnost usluge za fizička lica koja žele poslovati i, prije svega, štedjeti s nama. Tako smo ove godine razvili jedinstvenu web platformu za rad sa fizičkim licima (www.procreditbank-direct.com), investirali u opremljenost zone 24/7 bankomatima za polog i podizanje novčanica u eurima. Također, inicirali smo razvoj jedinstvene i sveobuhvatne aplikacije za mobilno bankarstvo sa opcijom da korisnik potpuno samostalno blokira i odblokira svoju debitnu karticu, izmijeni dnevni limit svoje kartice i drugim opcijama. U 2018. planiramo nastaviti sa ulaganjem u poboljšanje usluga u pravcu rasta kreditnog portfolija u segmentu malih i srednjih preduzeća, eko-investiranja, omogućavanja pristupa fondovima EU, stalnih ulaganja u modernizaciju i opremljenost zona 24/7, te elektronskih kanala i naravno, ono što nam je jako važno, ulaganja u razvoj i obuku zaposlenika.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.