Zlatko Hurtić

Opstruiranje usvajanja budžeta od jedne stranke, negativno se održava na ekonomski razvoj

image Zlatko Hurtić

Federacija je u 2018.godinu ušla sa privremenim finansiranjem. O tome može li skoro neusvajanje budžeta ugroziti razvojne planove za TV1 govorio je politički analitičar Zlatko Hurtić.

Hurtić ističe da od nečega što se smatralo kao izvjesno postalo je neizvjesnim.

"Politička borba u okviru federalnog parlamenta traje a čak se i pojačava. Vidimo da se budžeti blokiraju od strane jedne politička stranke ne samo na nivou Federacije nego i na nivou države. Dakle iza toga vjerovatno postoji neka politička igra. U jednoj takvoj situaciji to je vrlo neizvjesno", kaže Hurtić.

Dodaje da je važno naglasiti da je budžet spreman i da politilčki nije sporan kao budžet ali izgleda da njegovo samo donošenje jeste sporno i da se time šalju određene političke poruke.

"Ovaj budžet je drugačiji u odnosu na raniji, da se ovdje više stavlja akcenat na razvoj, i da ovo ne bi trebalo da se dešava. Da li će doći do otriježenjenja od određenih političkih stranaka i da li će doći do usvajanja budžeta u toku mjeseca januara, to više niko ne zna", dodaje Hurtić.

Ističe da se zna da će to izazvati štete.

"Ako uđemo u privremeno finansiranje, iako to nije prvi put da je Federacija u privremenom finansiranju, moći će se izvršavati samo nužne budžetske intervencije, ali se neće moći finansirati razvoj, dakle. Iako imamo akcize, ukoliko budžeti ne funkcioniraju to nije dobro za ekonomski razvoj", rekao je Hurtić.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.